Çelik üreticilerinde ABD kaygısı

Çelik üreticilerinde ABD kaygısı

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği:- "(ABD'nin çelik ithalatına olası yasak kararı) İki ülke arasındaki ticaretin ülkemiz aleyhine geliştiği bir dönemde yeni bir engelle karşılaşma ihtimalinin Türk çelik ihracatı bakımından tahrip edici sonuçları olacağı a

ANKARA (AA) - Türkiye Çelik Üreticileri Derneğinden (TÇÜD), ABD'nin çelik ithalatına yasak getirmesinin sektörü olumsuz etkileyeceği belirtilerek, "İki ülke arasındaki ticaretin ülkemiz aleyhine geliştiği bir dönemde yeni bir engelle karşılaşma ihtimalinin Türk çelik ihracatı bakımından tahrip edici sonuçları olacağı açıktır." ifadesi kullanıldı.

TÇÜD'den yapılan açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın "Section 232" soruşturması kapsamında alması söz konusu korumacı tedbirlerin, küresel ticarette sapmalara ve haksız rekabetin artmasına yol açacağı savunuldu.

Türkiye ile ABD arasındaki ticarette, demir çelik ve hurdanın önemli bir yer tuttuğu ve 2017'de söz konusu ürün grubunda önceki yıla göre Türkiye'nin yaklaşık 300 milyon dolar açık verdiği kaydedilen açıklamada, bu ülkeye borular dahil demir-çelik ihracatının geçen yıl yüzde 22 azaldığına işaret edildi. Açıklamada, şu değerlendirmelere yer verildi:

"İki ülke arasındaki ticaretin ülkemiz aleyhine geliştiği bir dönemde, yeni bir engelle karşılaşma ihtimalinin Türk çelik ihracatı bakımından tahrip edici sonuçları olacağı açıktır. Küresel çelik sektöründe kapasite fazlalığı ve bazı ülkelerin dampingli ihracat politikalarıyla küresel ölçekte rekabeti bozan uygulamalarına karşı tedbir almak varken, toptancı bir yaklaşımla yüksek oranlı genel koruma tedbirlerine başvurma yaklaşımı Türk çelik üreticilerinin hak etmedikleri bir engelle karşı karşıya kalmalarına sebep olacaktır.

Bu mahiyette alınacak kararın demir çelik ürünleri ticaretinde trafik sapmalarına, bölgesel yığılmalara, haksız rekabetin artmasına ve dolayısıyla diğer ülkelerin de korumacı tedbirlere yönelmesine yol açması kaçınılmaz olacaktır. Böyle bir kararın Dünya Ticaret Örgütü kurallarına da aykırı olacağı değerlendirilmektedir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :