Çelik sektöründen dokuz ayda 10,1 milyar dolarlık ihracat

Çelik sektöründen dokuz ayda 10,1 milyar dolarlık ihracat

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ekinci:

İSTANBUL (AA) - Türkiye'nin çelik ihracatı ocak-eylül döneminde yıllık yüzde 3,3 azalışla 10,1 milyar dolar oldu.

Çelik İhracatçıları Birliği açıklamasına göre, Türkiye'nin çelik ihracatı ocak-eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla değer bazında yüzde 3,3 azalışla 10 milyar 110 milyon dolar, miktar bazında da yüzde 4,5 düşüşle 13,3 milyon ton seviyesinde gerçekleşti.

Çelik sektörünün ihracatına, diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde ise Türkiye'nin dokuz aydaki çelik ihracatı, miktar bazında 14 milyon tona, değer bazında 12 milyar dolara ulaştı.

Üçüncü çeyrek verileri bölgeler bazında incelendiğinde, liderliği miktarda yüzde 22 azalışa rağmen 4 milyon 583 bin tonluk ihracat ile Ortadoğu bölgesinin sürdürdüğü görüldü. Bu bölgeyi sırasıyla 2 milyon 319 bin tonla Avrupa Birliği (AB), 1 milyon 801 bin tonla Kuzey Amerika ülkeleri ve 1 milyon 499 bin tonla Kuzey Afrika ülkeleri izledi.

 

- ABD, İngiltere, Fas, İsrail ve Kanada'ya ihracat arttı, Suudi Arabistan, Irak, İtalya, Libya'ya azaldı 

 

Çelik sektörünün ocak-eylül döneminde en çok ihracat yaptığı üç ülke ise sırasıyla, 1 milyon 496 bin tonla ABD, 1 milyon 286 bin tonla Irak ve 1 milyon 18 bin tonla Birleşik Arap Emirlikleri oldu. Bu dönemde en fazla miktar artışı yaşanan ülkeler ABD, İngiltere, Fas, İsrail ve Kanada olarak sıralanırken; en fazla azalış Suudi Arabistan, Irak, İtalya, Libya ve Portekiz’de yaşandı. Dokuz aylık dönem içerisinde en çok ihraç edilen ürünler sıralaması ise 5 milyon 760 bin ton ile inşaat çeliği, 1 milyon 436 bin tonla boru, 1 milyon 368 bin tonla profil ve 1 milyon 242 bin tonla yassı sıcak olarak gerçekleşti.

Türk çelik sektörünün önemli ihracat pazarlarında süren siyasi dalgalanmaların, anti-damping ve koruma önlemi soruşturmaların ve bazı ülkelerin Türkiye'nin ihracat pazarlarına yaptığı dampingli ürün ticaretinin, sektörün ihracatı üzerindeki olumsuz etkileri sürdü.

 

- Çelik ihracatı son çeyreğe girerken yükseldi

 

Kayıplarını en aza indirmek için çalışan çelik sektörü, yılın son çeyreğine girerken olumlu sinyaller almaya başladı. Eylül ayı ihracatı geçen yılın aynı ayı ile kıyaslandığında değerde yüzde 7 artışla 1 milyar 89 milyon dolara, miktarda yüzde 8 artışla 1,4 milyon tona çıktı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, Türkiye'nin önemli ihracat pazarlarının bazılarında yaşanan siyasi dalgalanmaların, bazılarında ise mücadele ettikleri anti-damping ve koruma önlemi soruşturmalarının yılın 9 aylık dönemindeki gerilemede etkili olduğunu vurguladı.

 

- "Dış ticarette kural tanımayan Çin’i dikkatlice gözlemlememiz gerekiyor"

 

Ekinci, özellikle ağustos ve eylül aylarında çelik ihracatının artıya geçtiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bunun sonucunda ilk yarıya oranla üçüncü çeyrekte gerileme oranlarımızı da düşürdük. Ancak ihracatımızda daha önemli kayıplar yaşamamamız için dış ticarette kural tanımayan, dünya çelik üretiminin yüzde 50’sini karşılayan ve 80 milyon ton civarında çelik ihracatı gerçekleştiren Çin’in hal ve tutumunu dikkatlice gözlemlememiz gerekmektedir. Çin’in bu kural tanımaz dış ticaret anlayışı; sektörümüzün dış ticareti üzerinde olumsuz etki yaratabilir. Bunun için bu şekilde dış ticaretini sürdüren ülkelere karşı hem sektör hem de ilgili kamu kuruşlarımızın önlem almaları elzemdir."

Ekinci, ihracat verileri özellikle bölgesel olarak değerlendirildiğinde ise sektörün en önemli pazarları arasında yer alan Irak ve Suudi Arabistan'da son dönemlerde yaşanılan kayıplara işaret etti. Ancak özellikle Irak'a ihracatta eylül ayında toparlanma eğilimi gözlemlediklerini dile getiren Ekinci, tüm olumsuzluklara rağmen Ortadoğu bölgesinin, Türkiye'nin ihracat liderliğini yılın üçüncü çeyreğinde de koruduğunu belirtti.

Ekinci, "Bu bölgede yaşadığımız kayıpları Kuzey Amerika ve Avrupa Birliği ülkelerine yaptığımız ihracatla karşılıyoruz. Özellikle son aylardaki artışları da göz önüne alarak yılın son çeyreğine girerken 17,5 milyon tonluk yılsonu hedefimize ulaşacağımızı söyleyebilirim" değerlendirmesini de yaptı.

Kaynak:Haber Kaynağı