Celalettin Kişmir

Konya bir aydınını daha yitirdi.

Değerli aydınımız Mehdi Halıcı’dan sonra en büyük kütüphanecilerimizden Celalettin

Kişmir’i de yitirdik.89 yaşında vefat eden değerli aydınımızın adını l960’lı yıllarda köyde okula giderken duymuştum. Karşı komşumuz Ahmet amca çok okuyan, köye gelen konuklarla ilgilenen bir insandı. Metin Toker in yayınladığı Akis Dergisi sürekli gelirdi ona. O yıllarda köyde yedek subay öğretmenlik yapan Cumhur öğretmene birkaç kere konuk olan Celalettin Kişmir Ahmet amcayı da ziyaret etmişti. Bu ziyaretlerden sonra birkaç yazı da bizim köyle ilgili yazmıştı. Selçuk Üniversitesinin değerli hocalarından Prof.Dr.Mustafa Özcan Celalettin Kişmir in köşe yazılarından seçmeler yaparak 2004 yılında yayınladığı Konya Yazıları adlı kitapta yer alan yazılardan birkaçı da bizim köyle ilgiliydi..

Mehmet Önder, Mehdi Halıcı ve Celalettin Kişmir in önemli ortak özelliklerden biri Konya ya tutku derecesinde bağlı olmalarıydı. Başka şehirlerde yaşıyorlardı ama yürekleri Konya sevgisiyle doluydu. Feyzi Halıcı İstanbul da yaşıyor ama şuan Ankara yolu üzerindeki yalnız ağacı düşündüğüne adım gibi eminim.

Celalettin Kişmir in son günlerindeki mutluluklarından biri köşe yazılarını kitaplaşmış olarak görmekti. Öykülerini Peynir Gemisi, masallarını Kırk Köse Bir Köse, İyi Kalpli Ayşecik, Akıllı Hırsız adları ile kitaplaştırmış ama köşe yazıları kitaplaşmamıştı. Bunları bir kitapta toplayarak kültür dünyamıza iyi bir eser kazandıran Mustafa Özcan’a teşekkür borçluyuz.

1956 yılında kütüphanecilik görevine başlayan Celalettin Kişmir Babalık, Ekekon, Yeni Meram ve Yeni Konya gazetelerinde şehrimiz folklorundan yerel sorunlara kadar binlerce makale yazmıştır. Değerli aydınımız bu gazetelerin dışında ulusal çapta yayın yapan Türk Dili,Türk Folklor araştırmaları,Şadırvan,Hisar,Bizim Yayla ve Defne dergilerine folklor ve halk kültürü üzerine yaptığı araştırmaları yazmıştır.Bunların dışında Konya ve Ankara Halkevi dergilerinde yazıları yayınlanmıştır.

1973 yılında emekli olan Celalettin Kişmir İstanbul a yerleşmiş, vefat ettiği tarihe kadar Galatasaray Lisesi kütüphanesini düzenlemiş ve idare etmiştir.

Değerli aydınımızı Musalla Mezarlığına defnettik. Cenaze töreninde ailesi ve birkaç aydınımız dışında kimse yoktu. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden, İl Halk Kütüphanesinden, Valilikten, Milli Eğitim Müdürlüğünden, Üniversiteden bir Allahın kulu yoktu. Mezarlıktan çıkarken bir şehrin içinden çıkan bir aydınına bu kadar vefasız olmasına yanıyordu yüreğim.

Yazıklar olsun; ama binlerce yazısıyla yine aramızda Celalettin Kişmir.



Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum