Çekya'da kavgaya karıştığı iddia edilen Ünsal'a mahkemesiz hapis

Çekya'da kavgaya karıştığı iddia edilen Ünsal'a mahkemesiz hapis

Çekya'da 30 yıl önce kavgaya karıştığı iddiasıyla kırmızı bültenle aranan ve İsveç'in başkenti Stockholm'de yakalanmasının ardından Çekya'ya iade edilen Türk TIR şoförü Ahmet Ünsal, mahkemeye çıkarılmadan 8,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı- Ahmet Ünsal’ın

STOCKHOLM (AA) - Çekya'da 30 yıl önce kavgaya karıştığı iddiasıyla kırmızı bültenle aranan ve İsveç'in başkenti Stockholm'de yakalanmasının ardından Çekya'ya iade edilen Türk tır şoförü Ahmet Ünsal, mahkemeye çıkarılmadan 8,5 yıl hapse mahkum edildi.

Karara tepki gösteren Ahmet Ünsal’ın (66) oğlu Tuna Ünsal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Terör örgütü PYD/PKK'nın eski eş başkanı Salih Müslüm Çekya'da gözaltına alındıktan iki gün sonra sonra serbest bırakılıyor. Babam ise hakim karşısına çıkmadan 8,5 yıl hapse mahkum ediliyor. Böyle adalet mi olur? Babam bir aydır sorgusuz sualsiz hapis yatıyor.'' diye konuştu.

- İsveç'te iki ay önce gözaltına alındı

Ünsal, babasının kendisini ziyaret etmek için iki ay önce Türkiye’den geldiği Stockholm’deki Arlanda Havalimanı’nda pasaport kontrolü sırasında gözaltına alındığını belirtti.

Babasının 1988’de Çekya’da tır şoförleri arasında çıkan bir olayda yaralanan bir kişiyi hastaneye götürdüğünü anlatan Ünsal, şunları söyledi:

"Olayın sonunda ölen kimse olmamış. O zamanki Çekya kanunlarına göre, babam cinayete teşebbüsten 20 ay hapis yatmış. 1990 yılının temmuz ayında yeni çıkan bir yasayla serbest bırakılmış. Ancak 2014’te babam hakkında sadece AB ülkelerinde yakalanması için kırmızı bültenle arama emri çıkarılmış. Buna neden olarak da 1990’da serbest bırakıldığında Türk mahkemelerinin babam hakkında işlem yapmaması gösterilmiş."

- Çekya'da mahkemeye çıkmadan 8,5 yıl hapis

Babasının bir ay önce İsveç'ten Çekya’ya iade edildiğini anımsatan Ünsal, ''Babam Çekya'da mahkemeye çıkarılmadan 'Kalan 8,5 yılı yatacaksın' denilerek doğrudan hapse atıldı. Çekya ile Türkiye arasındaki yazışmalardaki yanlış anlamadan dolayı 66 yaşındaki babam perişan oldu.'' ifadelerini kullandı.

- ''Türk yetkililerinden yardım bekliyorum''

Ünsal, ne yapacaklarını bilmediklerini ve çaresiz olduklarını dile getirerek, ''Terör örgütü PYD'nin eski lideri Salih Müslüm, hakkında onca ciddi iddialar varken Çekya yargısı alelacele serbest bıraktı. Çünkü arkasında güçlü bir lobi var. Babam suçsuz olmasına ve 20 ay hapis yatmasına rağmen, 8,5 yıl daha hapis yatacak. Türk yetkililerden yardım bekliyoruz." sözlerine yer verdi.

Çekya’nın başkenti Prag’da hafta sonu gözaltına alınan terör örgütü PYD/PKK’nın eski eş bakanı Salih Müslüm çıkarıldığı mahkeme tarafından serbest bırakılmıştı.

Türkiye, Müslüm’ün geçici olarak tutuklanmasını ve Türkiye'ye iade edilmesini istiyordu.

PYD/PKK'nın eski eş başkanı Salih Müslüm'ün ismi, İçişleri Bakanlığının "Terörden Arananlar Listesi"nde 4 milyon liralık ödülle kırmızı kategoride yer alıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :