Çekya Savunma Bakanı Stropnicky:

Çekya Savunma Bakanı Stropnicky:

"Makedonya, sığınmacı krizinde önemli bir role sahip. Bu nedenle yalnız bırakılmamalı."

ÜSKÜP (AA) - Çekya Savunma Bakanı Martin Stropnicky, gelecekte yeni bir sığınmacı akınının mümkün olduğunu belirterek, "Makedonya, sığınmacı krizinde önemli bir role sahip. Bu nedenle yalnız bırakılmamalı." dedi.

Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki resmi temasları kapsamında mevkidaşı Zoran Jolevski görüşen Stropnicky, toplantının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Stropnicky, Makedonya'nın Çekya'nın önemli bir ortağı olduğuna dikkati çekerek, iki ülke arasındaki üst düzey ziyaretlerin de bunun göstergesi olduğunu kaydetti.

Makedonya'nın AB ile NATO'ya üyelik hedefinde olduğunu anımsatan Stropnicky, geçmişte olduğu gibi gelecekte de Çekya'nın üyelik süreçlerinde Makedonya'ya desteğini sürdüreceğini ifade etti.

Stropnicky, sığınmacıların "Balkan rotası" üzerinde bulunan ülkelerden Makedonya'nın sığınmacı krizindeki rolüne de değinerek, "Makedonya, sığınmacı krizinde önemli bir role sahip. Bu nedenle yalnız bırakılmamalı." ifadelerini kullandı.

Sığınmacı krizi konusunda Makedonya'nın karmaşık bir durumda bulunduğunun farkında olduklarını aktaran Stropnicky, "Bu doğrultuda Makedonya'yı yalnız bırakmayacağız. Gelecekte bu durum kötüleşirse Makedonya'ya maddi ve insan kaynağı konusunda yardım sağlamaya hazırız.'' dedi.

- "NATO üyeliği bölge istikrarı için önemli"

Makedonya Savunma Bakanı Jolevski de Çek mevkidaşı ile iki ülke arasındaki işbirliği ve sığınmacı krizinde bilgi paylaşımı konularında mutabık kaldıklarını belirterek, Çekya'nın, sığınmacı krizi dahil birçok alanda her zaman Makedonya'ya destek olduğunu kaydetti.

Görüşmede Makedonya'nın Avrupa-Atlantik üyelik sürecini de ele aldıklarını aktaran Jolevski, "Makedonya'nın NATO'ya üyelik daveti alması adına gerekli tüm koşulları yerine getirdiğini vurguladım. Makedonya'nın NATO'ya üye olması sadece Makedonya'nın değil, tüm bölgenin istikrarı için önemlidir." ifadesini kullandı.

Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov tarafından da kabul edilen Stropnicky, yarın da Yunanistan sınırı yakınlarındaki sığınmacı kampını ziyaret ederek, yetkililerden son durum hakkında bilgi alacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :