Çekmeköy Belediyesi Prof. Dr. Aziz Sancar Uluslararası Bilim Olimpiyatları

Çekmeköy Belediyesi Prof. Dr. Aziz Sancar Uluslararası Bilim Olimpiyatları

Olimpiyatlarda dereceye giren 30 projenin sahibine, Nobel Kimya Ödülü'nü alan Prof. Dr. Aziz Sancar'ın katılımıyla düzenlenen törenle ödülleri verildi - Sancar: - "Türkiye'ye temel bilim lazım ve bunu teşvik etmemiz gerekir. Bunu yapacak olan da gençlerdi

İSTANBUL (AA) - Çekmeköy Belediyesi Prof. Dr. Aziz Sancar Uluslararası Bilim Olimpiyatları’nda dereceye giren 30 projenin sahibi, düzenlenen törenle ödüllerini aldı.

Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar'ın katılımıyla düzenlenen ödül töreni, Taşdelen Turgut Özal Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Ödül töreninde konuşan Sancar, İstanbul'da birçok etkinliğe katıldığını anlatarak, ziyaret ettiği yerlerde gençlerin bilime ilgisini gördüğünü ve bundan dolayı çok mutlu olduğunu ifade etti. Sancar, bunun için Allah'a şükrettiğini söyleyerek, bugün gençlerin ve onlara yardımcı olan hocaların günü olduğunu aktardı.

Sancar, gençlerle gurur duyduğunu vurgulayarak, "Türkiye'ye temel bilim lazım ve bunu teşvik etmemiz gerekir. Bunu yapacak olan da gençlerdir. Lütfen temel bilime olan ilginizi hiç kaybetmeyin. Elinizden geldiği kadar temel bilim yapın ve ülkenin kalkınması için çalışın. Bizim memlekette temel bilimin yapılabilmesi ve memleketin istikameti olması için bu ülkede birlik lazım. Çünkü ülkenin her kesiminde aynı gayretle çalışmamız gerekir. Türkiye'de temel bilimi yerleştirmek ve temel bilimin yaptığı kazançlarla, teknolojiyi de katarak, memleketimizi dünyanın en ileri ülkeleri arasına getirmektir. Bu yolda adımlar atan gençlere, önderlik yapan bu projeye imza atan Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz'a ve onun nezdinde tüm ekibe, bilim adına teşekkür ederim." diye konuştu.

- Kavranoğlu: "Değerli gençler gelecek sizlerindir"

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu da projeyi hazırlayan Belediye Başkanı ve ekibine teşekkürlerini iletti.

Projeye katılım gösteren gençleri tebrik eden Kavranoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye artık çok büyük hedeflere sahip olan bir ülke. Biz Sultan Fatih'in yaptığı ve başardığı gibi Türkiye'nin tekrardan uluslararası arenada layık olduğu gibi güçlü, şerefli ve müreffeh bir konuma gelmesini istiyoruz. Buna giden yol da günümüzde bilimden, bilimsel çalışmadan ve bilim insanlarına verilen önemden geçiyor. Gençlerin bilimde ilerlemesi ise bilim insanı olmaları için verilecek çabalardan da geçiyor. Çekmeköy Belediyesi de bu kapsamda bilimi teşvik etmek ve bilim insanı olmaya özendirmek için gençlerimizi böyle güzel bir projede bir araya getirdi. Prof. Dr. Aziz Sancar hocamız da bu ödül törenine geldiği ve şereflendirdiği için kendisine teşekkürlerini iletiyorum."

"Değerli gençler gelecek sizlerindir" diyen Kavranoğlu, geleceğin gençlerin çabalarıyla ve bilim yolunda yapılacak ilerlemelerle inşa edileceğini kaydetti.

- Poyraz: "Genç kardeşlerimi gönülden kutluyorum"

Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz ise şunları söyledi:

"Bugün burada bilime gönül veren ve geleceğimizin teminatı olan gençlerle birlikte, Nobel Ödüllü bilim adamımız Prof Dr. Aziz Sancar'ı da misafir etmekten onur ve gurur duyuyoruz. Vatana ve millete faydalı işler yapan bu gençlerin önünü açmak, insanlığa hizmet edecek nesiller yetiştirmek için hazırladığımız bu projeye, ismi ile ve ödül törenine katılarak destek veren çok değerli Hocamıza teşekkür ediyorum. Gençlerle de paylaştım. Değerli Hocam, siz Mardin’de bugün verilen imkanlardan çok daha alttaki imkanlarla okuyarak, Nobel Ödülü'nü aldınız. Bunun yanı sıra, insanlığa, bu millete, görülmeyen o kadar fazla hizmetler vardır ki mutlaka. Bilim Olimpiyatları'ndaki projeleri de inceleme imkanım oldu. O kadar, önemli projeler vardı ki bu genç kardeşlerimi gönülden kutluyorum ve alkışlıyorum."

- Genç mucitler ödüllerini aldı

Konuşmaların ardından, liseli gençlerin, bilimi bilen, anlayan, yorumlayan ve üreten gençler olarak yetişmesi ve bu gençlerin bilimsel projelerine destek olmak için düzenlenen yarışmaya başvuran 26 ülkeden 785 proje arasından dereceye giren 30 yarışmacı ödül aldı.

Projelerin "Araştırma", "Teknoloji" ve "Enerji Verimliliği" kategorilerinde değerlendirildiği yarışmada dereceye girenlere ödüllerini Prof. Dr. Aziz Sancar verirken, 100 proje de final sergisinde yer almaya hak kazandı.

Yarışmanın "Araştırma" kategorisinde, Çağla Atay ve Elif Zeynep Nerez "Karlı Şemsiye" projesiyle, "Enerji Verimliliği" kategorisinde Hüsnü Yalım Yürekli "Güneş Enerjisi ile Sulama Mekanizması" projesiyle, "Teknoloji" kategorisinde ise İsmail Başer "SELFEL" projesiyle birinci oldu. Dereceye giren öğrencilerden birincilere 5 bin lira, ikincilere 3 bin lira, üçüncülere bin 500 lira para ödülü verilirken, 21 kişi de 500 lira mansiyon ödülünün sahibi oldu.

Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz’ın ev sahipliği yaptığı programa, Sancar ve Kavranoğlu'nun yanı sıra Çekmeköy Kaymakamı Cemal Hüsnü Kansız, Bilim Olimpiyatları Proje Genel Koordinatörü ve Çekmeköy Belediye Başkan Yardımcısı Şahmettin Yüksel, Başkan Yardımcısı Şenol Çetin, Garnizon Komutanı Albay Hasan Kaymaz, AK Parti Çekmeköy İlçe Başkanı Salih Kırıcı ve Çekmeköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Aktaş da katıldı.


Çekmeköy Belediyesi Prof. Dr. Aziz Sancar Uluslararası Bilim Olimpiyatları

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :