Çekirdeksiz geçci mandalina için girişimler başladı

Çekirdeksiz geçci mandalina için girişimler başladı

Daha önce çekirdeksiz limon geliştirerek bir ilki başaran Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, şimdi de yerli geçci çekirdeksiz mandalina üzerinde çalışıyor- Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Turunçgil Islahı Uzmanı Dr. Kafa:- "Her şey yol

MERSİN (AA) - MUSTAFA GÜNGÖR - Türkiye'de ilk kez çekirdeksiz limon geliştirmeyi başaran Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, üreticilere yeni bir tür sunabilmek için yerli çekirdeksiz geçci mandalina üretme çalışmalarına başladı.

Çalışmaları yürüten Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Turunçgil Islahı Uzmanı Dr. Güçer Kafa, AA muhabirine, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı olarak çalışmalarını sürdüren merkezde, Narenciye Tanıtım Grubu'yla (NTG) birlikte  "NTG Destekli Turunçgil Çeşit Geliştirme Projesi"ni başlattıklarını söyledi.

Proje kapsamında sektörün ihtiyacı ve sıkıntılarını belirlediklerini aktaran Kafa, üreticilerin erkenci üründe olduğu gibi geççi mandalinada da yerli çekirdeksiz türlere ihtiyacı olduğunu tespit ettiklerini ifade etti.

Kafa, bu doğrultuda çalışma başlattıklarını anlatarak, şöyle devam etti:

"Çalışmada dünyadaki eğilimleri dikkate aldık. Çekirdeksiz ve geççi olan mandalinalara müthiş bir yüklenişin söz konusu olduğunu gördük. Son 10-15 yılın istatistiklerine bakıldığında dünyada mandalina grubunun yetiştiriciliğinin ve pazarının ciddi bir yükseliş yaptığını görüyoruz. Biz de Narenciye Tanıtım Grubu tarafından desteklenen projeyle bu piyasada söz sahibi olabilmek için yerli geçci çekirdeksiz mandalina çeşitlerini geliştirmeye karar verdik. Bu çalışmalar kapsamında geçtiğimiz aylarda mandalina mutant popülasyonunu araziye indirdik. Bu yıl ilk verim vermeye başlayan ağaçların meyvelerinde tespitler yapacağız."

Kafa, bu yıl alınacak sonuçların çok sağlıklı olmayacağını ancak 3-4 yıl sonra daha fazla ve değerlendirilebilir verilere ulaşacaklarının altını çizerek, "Her şey yolunda giderse 2019-2020'de çekirdeksiz geçci mandalinamızı duyuracağız" dedi.

Kafa, yerli çekirdeksiz geçci mandalina üretimini sağladıklarında üreticilerin elinin güçleneceğini sözlerine ekledi.

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı