Cazibe Merkezleri Programı Başlangıç Lansmanı

Cazibe Merkezleri Programı Başlangıç Lansmanı

Kalkınma Bakanı Elvan:- "Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizin rekabet gücünün artırılması, insan kaynaklarının geliştirilmesi, işsizliğinin azaltılması, göçün önlenmesi amacıyla yepyeni bu programı başlattık"

ANKARA (AA) - Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Cazibe Merkezi Programı'nın, Doğu ve Güneydoğu bölgeleri için önemli olduğunu belirterek, "Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizin rekabet gücünün artırılması, insan kaynaklarının geliştirilmesi, işsizliğinin azaltılması, göçün önlenmesi amacıyla yepyeni bu programı başlattık." dedi.

Elvan, Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen Cazibe Merkezleri Programı Başlangıç Lansmanı'nda yaptığı konuşmasında, programın, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 23 ili kapsadığını söyledi.

Göreceli olarak gelişmişlik düzeyleri daha düşük olan bu illerin kalkınması ve gelişmesi için önemli bir hamleyi başlattıklarına işaret eden Elvan, "Aslında AK Parti hükümetleri ile yerel ve bölgesel kalkınma alanında önemli bir hamle başlattık. Bir taraftan bu bölgelerimizde girişimciliğin, insan kaynaklarının geliştirilmesi, proje üretme kapasitesinin artırılmasına yönelik Kalkınma Ajanslarımızı kurduk. Kamu yatırımlarımızın bir anlamda koordinasyonu ve üretken alanlara daha fazla yatırım yapılmasına yönelik Bölge Kalkınma İdarelerini kurduk." ifadesini kullandı.

Elvan, AK Parti hükümetleri öncesinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yılda 1,5 milyar lira civarında yatırım yapılırken bugün 10 milyar liranın üzerinde yatırım gerçekleştirildiğini aktardı. Elvan, en zengin il ile en fakir il arasındaki gelişmişlik farkının 10 kattan 5 kata indiğini söyledi.

Bu bölgelerin potansiyelinin yüksek olduğunu vurgulayan Kalkınma Bakanı Elvan, şunları kaydetti:

"Bu bölgelerimizin rekabet gücünün artırılması, insan kaynaklarının geliştirilmesi, işsizliğinin azaltılması, göçün önlenmesi amacıyla yepyeni bir program başlattık. Aslında bu program paket bir programdır. Proje fikrinden danışmanlığa, fizibiliteden arsa tahsisine, bina yapımından makine teçhizat desteğine, işletme sermayesi desteğine kadar bir bütün olarak bir paketi ortaya koyduk.

Bunun anlamı şu, yatırımcılarımız daha işin başında ne tür destek alacaklarını net bir şekilde görecekler ve biz, bu yatırımcılarımızın belirli illere yoğunlaşmasını istiyoruz. İllere bu çerçevede roller vermek istiyoruz. İllerimizin belirli alanlarda uzmanlaşmalarını istiyoruz. Bir taraftan bir ilimiz belirli bir sektörde uzmanlaşırken diğer taraftan kamu yatırımları olarak, üniversiteler olarak bunlara ciddi destekler sağlayacağız."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :