Çayeli'nde 200 yıl sonra bir ilk yaşandı

Çayeli'nde 200 yıl sonra bir ilk yaşandı

Boy kısalığı nedeniyle 200 yıldır kimsenin askerlik yapamadığı ailede, askerlik yaparak tezkere alan genç büyük coşku yaşattı.

Rize'nin Çayeli ilçesine bağlı Çilingir köyünde yaşayan ve ortalama 90 ile 110 santimetre aralığındaki boyları nedeniyle aileden hiçbir erkeğin askerlik  yapamadığı Sarıyer ailesinin bu özlemi, yaklaşık 200 yıl sonra Resul Sarıyer'in askere gitmesiyle sona erdi. 

AİLEDEKİ İLK UZUN ERKEK

Ailenin ilk uzun boylu erkeği olan 1,75 metre uzunluğundaki  22 yaşındaki Resul Sarıyer (22), Aydın ve Muğla'nın Datça ilçesinde er olarak  askerliğini yaptıktan 12 ay sonra köyüne döndü. Sarıyer ailesi,  yıllardır süren askerlik özlemini çocuklarının Vatani  görevini yapıp döndükten sonra düzenledikleri şenlikle kutladı.

Köydeki yaş çay alım evinde düzenlenen şenliğe Sarıyer ailesi,  akrabaları ve köylüler katıldı. Kısa boylu oldukları için askere gidemeyen İsmail  ve Yaşar Sarıyer de kardeşleri Resul Sarıyer ile birlikte tulum eşliğinde horon oynadı. 

 

HERKES BENİ BEKLİYORDU

Askerliğini tamamlayarak köyüne dönen Resul Sarıyer, AA muhabirine  yaptığı açıklamada, farklı duygular yaşadığını belirterek, "Babam, dedem ve daha  bir çok kişi 200 yıldır askere giden olmadı, bana nasip oldu askere gitmek.  Herkes beni bekliyordu, hayırlısı ile gittik bitirdik ve geldik. Vatan sevgisi  çok güzel bir şey, çok zor tarif etmek" diye konuştu.

Ailede herkesin kendisinin askere gidip gelmesini beklediğini dile  getiren Sarıyer, ağabeyleri, annesi ile ailedeki herkesin hep "Resul büyüsün askere gitsin gelsin" diye konuştuklarını söyledi.

KEŞKE BABAM DA GÖRSEYDİ

Sarıyer, askerlik yaptığı için çok mutlu olduğunu anlatarak, "Bizim  ocaktan askerlik yapan bir adam çıksın' diyorlardı. Biz de gidip yaptık. Vatan borcu zor değil ama annemi özledim. Keşke babam yaşasaydı ve benim askerlik  yaptığımı görseydi. Askerlik başka bir duygu" dedi.  

EN SON ASKERE GİDEN GERİ GELMEMİŞ

Sarıyer ailesinin en yaşlı üyesi Sebahat Çakır da ailede 200 yıldır askere giden kimsenin olmadığını dile getirerek, aileden en son askere giden kişinin de geri  dönemediğini söyledi.

haber7