Çavuşoğlu'nun ziyaretiyle Türkiye Lübnan ilişkilerinin ivme kazanması bekleniyor

Çavuşoğlu'nun ziyaretiyle Türkiye Lübnan ilişkilerinin ivme kazanması bekleniyor

BEYRUT (AA) - İki buçuk yıl süren siyasi krizin ardından cumhurbaşkanının seçilmesiyle istikrar arayışlarını hızlandıran Lübnan ile Türkiye arasındaki...

BEYRUT (AA) - İki buçuk yıl süren siyasi krizin ardından cumhurbaşkanının seçilmesiyle istikrar arayışlarını hızlandıran Lübnan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ziyaretiyle ivme kazanması bekleniyor.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Yunus Emre Enstitüsü gibi kurumların faaliyetleri ile son yıllarda güçlenen Türkiye Lübnan ilişkileri, taraflar arasında gerçekleşen temaslar ve ziyaretlerin hızlanmasıyla beklenen merhaleye yeniden ulaşma eğiliminde.

İki ülke arasında 2010 yılında varılan vizelerin kaldırılması anlaşması, ilişkilerin gelişmesi adına dönüm noktası oldu. Türkiye Lübnan arasındaki sivil hava trafiğinde ise günlük 14'e çıkan sefer sayısının yanı sıra Lübnanlıların Beyrut'taki Yunus Emre Enstitüsü'ndeki Türkçe derslerine gösterdiği yoğun ilgi iki ülke halkı arasındaki tarihsel bağları güçlendiren unsurlar arasında.

Başkent Beyrut'ta 2014 yılında ofis açan TİKA ise Lübnan'da eğitim, sağlık ve tarihi eserlerin restorasyonu gibi önemli projelere imza atarken, Sayda şehrinde de bir hastane inşa etti. Bürokratik nedenlerle henüz faaliyete geçemeyen hastanenin bu yıl içinde açılması için Lübnanlı taraflarla temaslar devam ediyor.

TİKA'nın Suriye'deki iç savaş nedeniyle mağdur olan milyonlarca mülteciyi misafir eden Lübnan'a, buradaki Türkmenler dahil olmak üzere, Suriyeli mültecilere ve ihtiyaç sahiplerine yaptığı gıda ve giyecek yardımı Ankara'nın kendisi gibi ağır yükü omuzlayan ülkeye desteği olarak değerlendiriliyor.

2006'daki İsrail ile Lübnan arasındaki savaşın ardından Lübnan’a yardım elini uzatan ilk ülkelerden biri olan Türkiye, sivil toplum kuruluşları aracılığıyla 20 milyon dolarlık bir insani yardımın yanı sıra 30 milyon dolarlık yardım taahhüdünde bulunmuştu. Ankara, Kızılay aracılığıyla Lübnan’ın çeşitli bölgelerinde inşa ettiği okul, oyun parkı ve sosyal alanlar ile Lübnan’ın yeniden imarı çalışmalarında aktif yer aldı.

Türkiye'nin Lübnan’la olan dış ticaret hacmi 2013'te 1,3 milyar dolar olarak kaydedilirken, bölgesel gelişmelerin etkisiyle bu rakamda son yıllarda düşüş yaşanmıştı. Ancak 2015'te, Türkiye Lübnan’ın ithalatında yüzde 4’lük oranla 6'ncı sırada yer alırken, ihracatında ise yüzde 3’lük oranla 9'uncu sırada yer aldı. Bu yıl sonunda ise iki ülke arasındaki ticaret hacminin daha da artması bekleniyor.

Lübnan'a yatırım yapan Türk girişimciler ise elektrik sıkıntısı çeken ülkeye Sayda ve Beyrut şehirleri yakınlarındaki yüzen elektrik santralleriyle destek oluyor.

Son olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün başkent Beyrut'a düzenleyeceği ve iki gün sürecek çalışma ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Başbakan Temmam Selam, Meclis Başkanı Nebih Berri, Dışişleri Bakanı Cibran Basil ve yeni hükümeti kurma görevini alan Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri ile bir araya gelecek. Çavuşoğlu'nun temaslarında yeni hükümetin kurulması süreci bağlamında Türkiye'nin Lübnan’a verdiği desteği iletmesi ve ikili ilişkilerin gidişatını ele alması bekleniyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :