Çavuşoğlu-Kneissl ortak basın toplantısı

Çavuşoğlu-Kneissl ortak basın toplantısı

Avusturya Dışişleri Bakanı Kneissl, ilerleyen günlerde ilişkilerin geliştirilmesi kapsamında ekonomi bakanlarının Viyana'da bir araya geleceklerini söyledi- Kneissl:- "Bakan Çavuşoğlu'na teşekkürlerimi sunuyorum, Türk hükümeti NATO'ya ilişkin sivillerin a

VİYANA (AA) - Avusturya Dışişleri, Avrupa ve Uyum Bakanı Karin Kneissl, Türkiye ve Avusturya arasındaki ilişkilerin yeniden canlandırılması yönünde gerçekleştirilen görüşmenin önemine işaret ederek, "Görüşmeler, yalnız iki dışişleri bakanıyla sınırlı kalmayacak. İlerleyen günlerde Türkiye'nin Ekonomi Bakanını Viyana'da misafir etmekten memnun olacağız." dedi.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Kneissl'in resmi temasları öncesinde, iki bakan Kraliyet Binicilik Okulu'ndaki Libizaner atlarının gösterisini izledi.

Daha sonra ikili görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Kneissl, Bakan Çavuşoğlu ile ikinci kez bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kneissl, bu görüşme ile ikili ilişkileri birçok alanda ilerletmek istediklerini belirterek, "Görüşmeler, yalnız iki dışişleri bakanıyla sınırlı kalmayacak. İlerleyen günlerde Türkiye'nin ekonomi bakanını Viyana'da misafir etmekten memnun olacağız." diye konuştu.

İlişkilerin her iki tarafın istekli tutumu ve diplomatların gayretli çalışmalarıyla ilerleme kaydedeceğini belirten Kneissl , "İş birliği içinde ilişkiler sürdürülecek, bu ilk ziyaret beraberinde birçok görüşmeyi getirecek. İlişkilerin güçlendirilmesi adım adım, kısım kısım devam edebilir ve biz henüz yolun başındayız." değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul görüşmesinde kararlaştırılan başlıkların birçok seviyede hayata geçirilmeye çalışıldığını anlatan Kneissl, diplomatların görüşmeleri başta olmak üzere, ekonomik ve kültürel ilişkilerin güçlendirilmesi için çalışıldığını dile getirdi.

Kneissl, her iki bakanın Efes kalıntılarını ziyaret edeceğine değinerek, Türk ve Avusturya birliklerinin Bosna Hersek'teki uyumlu çalışmalarını övdü.

İkili görüşmede, Avusturya'nın tekrar NATO kapsamında yürütülen faaliyetlere katılması üzerine de konuştuklarını aktaran Kneissl, "Bakan Çavuşoğlu'na teşekkürlerimi sunuyorum, Türk hükümeti NATO'ya ilişkin sivillerin akreditasyonunu ilgilendiren alandaki vetosunu geri çekti. Böylelikle Avusturya'nın Brüksel'deki temsilcisi akredite olabilecek." şeklinde konuştu.

Kneissl, Türkiye'nin Avusturya'da bulunan Türk kökenli imamların eğitimine ilişkin önemli adımlar attığına işaret ederek, ilahiyatçıların Türkiye'ye davet edilmesi ve dini eğitim alanlarında diyaloğun geliştirilmesinin konuşulan bir başka önemli başlık olduğunu aktardı.

Çifte vatandaşlık konusu başta olmak üzere bölgesel konuları da konuştuklarını söyleyen Kneissl, görüşmede Suriye'deki son gelişmelerin ele alındığını, her iki tarafın Suriye'de sorunun diplomasi masasında çözülmesinden yana olduğunu kaydetti.

Avrupa Birliği konusunun görüşmelerin dışında tutulduğunu söyleyen Kneissl, "Tamamen ikili ilişkileri ilgilendiren konulara konsantre olduk ve bu yeni başlangıcı güçlendirmek istiyoruz." ifadesini kullandı.

Basın toplantısının ardından iki bakan çalışma yemeğine geçti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :