Çatışma Bölgeleri ve İnsani Diplomasi Atölyesi'ne kayıtlar başladı

Çatışma Bölgeleri ve İnsani Diplomasi Atölyesi'ne kayıtlar başladı

TÜGVA tarafından düzenlenen programda, yazılı sınav ve mülakatla tespit edilecek 40 kişi, 20 hafta süreyle eğitim alacak

İSTANBUL (AA) - Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) tarafından düzenlenen, Çatışma Bölgeleri ve İnsani Diplomasi Atölyesi'nin ikinci yıl programı için başvurular başladı.

TÜGVA İstanbul Temsilciliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Çatışma Bölgeleri ve İnsani Diplomasi Atölyesi için başvurular 1 Ekim'e kadar devam edecek. Başvurular sonunda yazılı sınav ve mülakatla tespit edilecek 40 kişi, 20 hafta sürecek bir eğitim alacak. Geçen yıl programı başarıyla tamamlayan 20 kişi ise ikinci kademe eğitimlere bu eğitim döneminde devam edecek.

Lisans öğrencileri, lisans mezunları, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin başvurabileceği program ile çatışmalar ve krizlerle ilgili araştırma yapacak genç kabiliyetlerin keşfedilmesi, bu kişilerin sahada yetiştirilmesi ve ilgili kurumlarda istihdam edilmek üzere kariyer planlamalarının yapılması hedefleniyor.

Çatışma Çözümleri ve İnsani Diplomasi Uzmanı Cihangir İşbilir koordinatörlüğünde gerçekleşen çalışmada, yoğun bir okuma ve araştırma programının yanı sıra saha araştırmaları da bulunuyor.

- "Genç diplomat adayları yetiştiriyoruz"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Cihangir İşbilir, adı "Barış" olan bir dinin mensuplarının bugün terör ve şiddet sarmalına mahkum edilmek istendiğine işaret etti.

Arkan'dan Keşmir'e, Filistin'den Suriye ve Yemen'e, bu coğrafyanın çatışma, zulüm ve işgale maruz kaldığını ve acı çektiğini vurgulayan İşbilir, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Çatışmayı çıkaranlarla barış masasını kuranlar çoğu zaman aynı aktörler maalesef. Terörle mücadele ettiğini iddia edenler, FETÖ, DEAŞ ve PKK gibi eli kanlı terör örgütlerini doğrudan veya dolaylı destekliyor, darbelere ve katliamlara destek oluyor. BM adalet üretemiyor, barış tesis edemiyor. Böyle bir durumda İslam dünyası ve bu dünyanın en önemli ülkesi Türkiye'ye büyük iş düşüyor. Çatışmaları çözecek, barışı inşa edecek, kendimize özgü formüller bulmak zorundayız. İnsani krizlere her seviyede müdahale ederek, dünyanın dikkatini çekiyoruz. Milli gelirimize göre dünyanın en cömert ülkesiyiz. İnsani diplomaside de öyle olacağız. Tüm bu çalışmalar kaliteli insan kaynağı ile mümkün olabiliyor. Bu çalışmanın amacı, ihtiyacımız olan insan kaynağını yetiştirmek ve bu sahaya dikkati çekmek."

Bilgi olmadan, dil bilmeden teori üretilemeyeceğini, sahada yapılanların da masada anlatılamayacağını kaydeden İşbilir, "Bu atölye ile sahayı bilen ama masada da hakkı ve adaleti savunan, çatışma çözümleri, barış inşası ve insani diplomasi konusunda mütehassıs genç diplomat adayları yetiştiriyoruz." ifadesini kullandı.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :