Çatısında elektrik üretene kolaylık

Çatısında elektrik üretene kolaylık

Gelir İdaresi Başkanlığınca, evlerin çatısında üretilen ihtiyaç fazlası elektriğin satışında uygulanacak istisnaya ilişkin tebliğ taslağı hazırlandı

ANKARA (AA) - Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) evlerin çatısında üretilen ihtiyaç fazlası elektriğin satışında uygulanacak istisnaya ilişkin tebliğ taslağı hazırladı.

GİB tarafından hazırlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği taslaklarıyla 7103 Sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un uygulama esaslarının düzenlenmesi planlanıyor.

Buna göre, evlerin çatısına kurulacak tek bir elektrik üretim tesisinde üretilecek ihtiyaç fazlası elektrik enerjisini satanlar "vergiden muaf esnaf" kabul edilirken, bu tesislerin azami gücünün 10 kilovata kadar olması şartı getiriliyor. Apartmanın ortak ihtiyacı için de 10 kilovatı geçmeyen tek tesis kurulabilecek.

Bu kapsamda vergiden muaf esnaf kabul edilenlerin mükellefiyet tesisi, belge düzenleme, defter tutma, beyanname verme gibi yükümlülükleri olmayacak. Elektrik şirketlerince, esnaf muaflığından yararlananlardan yapılan enerji alımları, gider pusulasıyla belgelendirilecek ve bu çerçevede yapılan ödemeler yüzde 5 oranında gelir vergisi kesintisine tabi olacak.

Apartmanın ortak ihtiyacının karşılanması için kurulan tesislerden yapılan satışlarda da gider pusulası yönetim adına düzenlenebilecek. Böylece, apartmandaki tüm malikler yerine sadece yönetim adına tek bir pusula düzenlenmesi yeterli olacak.

- Kadın çalışana kreş desteği

Kanunla kadın hizmet erbabına sağlanan kreş ve gündüz bakımevi yardımında gelir vergisi istisnası getirilmişti. Tebliğ taslağıyla bu uygulamanın esasları da belirlendi. Buna göre, dışarıdan kreş hizmeti alan işverenler, her çocuk için asgari ücretin aylık brüt tutarının yüzde 15'ini aşmamak üzere bu istisnadan yararlanacak. Sadece kadın hizmet erbabı, her bir çocuk için bu istisnadan ayrı ayrı faydalanacak. Kapsamda olan tesisler, 0-24 aylık çocuklara hizmet veren kreşlerle 25-66 aylık çocuklara hizmet veren gündüz bakımevleri olacak.

Taslakla hizmet erbabına ödenen tazminatların vergilendirilmesine istisna uygulaması da düzenlendi. Hizmet erbabına işten ayrılma, emekli olma, dava açılmaması gibi nedenlerle karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi ödemeler yapılırken, bunlar çalışanın tabi olduğu mevzuata göre kıdem tazminatına ilişkin istisna tutarının hesabında dikkate alınacak. Buna göre, ödenecek kıdem tazminatlarından gelir vergisinden istisna edilecek tutar hesaplanırken, söz konusu ödemeler de dahil edilerek toplam üzerinden istisna uygulanacak. İstisnayı aşan tutarlar ise ücret olarak gelir vergisine tabi tutulacak.

- Asgari ücret düşmeyecek

Taslakta, 2 yıldır asgari ücretin yıl başında belirlenen net tutarın altına düşmemesi için geçici olarak uygulanan ilave asgari geçim indirimi uygulamasının kalıcı olmasına ilişkin hüküm de yer alıyor. Düzenlemeyle net asgari ücret bin 603 liranın altına düşmeyecek.

Bir diğer tebliğ taslağında da istihdam teşviklerine ilişkin düzenlemelere yer verildi. Buna göre, 1 Ocak 2018 -31 Aralık 2020 döneminde geçerli olacak istihdam teşviklerinden yararlanılması için İşkur'a kayıtlı olunması, sigortalının işe başlama tarihinden önceki 3 ay içinde çalışmıyor olması ve mükellefin bir yıl önceki ortalama çalışan sayısına ilave kişinin istihdam edilmesi gerekiyor. Her bir çalışan için teşviklerden 12 ay süreyle yararlanılacak, bu süre 18 yaşından büyük kadın ve engellilerle 25 yaşından küçük erkek çalışanlar için 18 ay olacak. Prim desteğinden faydalanılamayan durumlarda gelir vergisi stopajı teşviki de uygulanmayacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :