CarrefourSA’dan UNICEF’in "Tarladan Okula" projesine destek

CarrefourSA’dan UNICEF’in "Tarladan Okula" projesine destek

CarrefourSA CRM ve Pazarlama Direktörü Özdeniz:- "Projeye yaptığımız katkı ile bu yıl içinde 5 bin çocuğa ulaştık"- UNICEF Türkiye Milli Komitesi Genel Müdürü Erkurt:- "6-18 yaş arası 400 bin çocuk tarımda mevsimsel işçi olarak çalışıyor"

İSTANBUL (AA) - CarrefourSA, UNICEF Türkiye Milli Komitesi’nin tarım işçisi olarak çalışan çocukların durumuna ve eğitim eşitliği sağlanmasına dikkati çekmeyi amaçlayan "Tarladan Okula" projesine destek oldu.

CarrefourSA'dan yapılan açıklamaya göre şirket, UNICEF’in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Hayata Destek Derneği işbirliği ile yürüttüğü "Tarladan Okula" projesinde yer aldı.

Projenin birinci yılında 5 bin çocuğa ulaşarak şartlarının düzeltilmesine ve eğitimlerinin telafi edilmesine katkı sunan CarrefourSA, tarım alanında işçi olarak çalışmak zorunda kalan çocukların temel eğitim, sağlık, kişisel gelişim ve ebeveyn eğitimlerinin gerçekleştirilmesine destek sağladı.

CarrefourSA CRM ve Pazarlama Direktörü Mehmet Necati Özdeniz, sosyal sorumluluk çalışmalarındaki temel hedeflerinin sürdürülebilir proje ve uygulamalarla toplumun ihtiyaçlarına çözüm sağlayabilmek olduğunu söyledi.

Bu kapsamda sektörde bir ilke imza atarak UNICEF Türkiye Milli Komitesi tarafından başlatılan "Tarladan Okula" projesine destek olduklarını aktaran Özdeniz, "Bu projede yer alarak Türkiye’nin geleceğine sahip çıkıyoruz. Proje kapsamında tarlaların yakınlarında oluşturulan çocuk dostu alanlarda psiko-sosyal destek veriliyor ve çocukların gelişimlerini destekleyecek oyun, informal eğitim gibi faaliyetlerin yapılması sağlanıyor. Etüt ve ders desteği ile bu çocukların kaçırdıkları eğitimi telafi etmeleri ve böylece uzun vadede okul terklerinin engellenmesi hedefleniyor." dedi.

Özdeniz, "Tarladan Okula" projesi ile çocukların eğitim haklarına ulaşmaları ve daha güzel bir gelecek sunulmasına katkı sağlamayı amaçladıklarını belirterek, bu yıl içinde 5 bin çocuğa ulaştıklarını, güçleri yettiğince bu desteği sürdüreceklerini dile getirdi.


- "6-18 yaş arası 400 bin çocuk tarım işçisi olarak çalışıyor"


UNICEF Türkiye Milli Komitesi Genel Müdürü Sanem Bilgin Erkurt ise Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 6-18 yaş arası 400 bin çocuğun tarımda mevsimsel işçi olarak çalıştığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Hasat zamanında, milyonu aşkın tarım işçisi bir ilden diğerine göç ederken çocukları da yanlarında onlarla beraber aylarca tarlaların yakınında, kanalizasyonun, temiz suyun olmadığı çok kötü şartlarda, çadırlarda yaşıyor. Bir çocuğun çalışmaması gereken ağır koşullarda, haftada 40 saat çalıştırılıyorlar. UNICEF, çocuk işçiliğini önleyecek ortak toplumsal çabaların önünü açmak için çalışıyor. Okul müdürleri, öğretmenler, ebeveynler ve öğrencilerle bilinçlendirme toplantıları yapıyor. Çocukların kaçırdıkları eğitimi telafi edebilmeleri için etüt ve ders desteği almalarını sağlıyor. Tarlalarda çocukların oynayabilecekleri, psiko-sosyal destek görebilecekleri çocuk dostu alanlar kuruyor."

Erkurt, proje kapsamında saha taraması ile nüfus kaydı olmayan çocukların nüfus kaydının yapıldığını ve sisteme dahil olup aşı gibi sosyal haklardan faydalanmalarının sağlandığını ifade etti.

Ayrıca özel sektörün, tedarik zinciri içinde "çocuk işçiliği" konusunda bilinçlendirilmesi ve gerekli kanuni değişikliklerin yapılması için savunuculuk çalışmaları planlandığını anlatan Erkurt, UNICEF'in 2016-2020 ülke programı çerçevesinde tarımda çocuk işçiliğinin önüne geçmek üzere kalıcı değişiklikler yapılmasının hedeflendiğini bildirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :