Çankırı'nın 70 yıllık hayali gerçek oluyor

Çankırı'nın 70 yıllık hayali gerçek oluyor

70 yıl önce gündeme gelen ancak bir türlü gerçekleşemeyen Kızlaryolu Barajı'nın temeli, 17 Aralık Pazar günü atılacak- AK Parti Çankırı Milletvekili Akbaşoğlu:- "70 yıllık hasret sona erecek"

TBMM (AA) - COŞKUN ERGÜL - AK Parti Çankırı Milletvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, kentte 70 yıl önce gündeme gelen ancak bir türlü gerçekleşemeyen Kızlaryolu Barajı'nın temelinin 17 Aralık Pazar günü atılacağını belirterek "70 yıllık hasret sona erecek." dedi.

Milletvekili Akbaşoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kızlaryolu Barajı'nın su toplama havzasında kalan Kurşunlu Köyü'nde yetkililerle incelemelerde bulunduklarını söyledi.

Mehmet Eraslan isimli bir köylünün kendilerine ayran ikram ederek ne yaptıklarını sorduğunu anlatan Akbaşoğlu, şöyle devam etti:

"Biz de kendisine, Kızlaryolu Barajı'nın temelini atacağımızı ve orada adeta deniz oluşacağını söyledik. Çankırı, Kastamonu ve Çorum illerinin tarım ve hayvancılık noktasında suya kavuşacağını ve bununla ilgili inceleme yaptığımızı belirttik. Eraslan amca bize, '7 yaşında iken çobanlık yaptığı sırada köylerine birilerinin geldiğini, taşı oyarak içine kurşun döktüklerini ve su ölçümü yaptıklarını' söyledi. Mehmet Eraslan, 'Bunlar ne yapıyor' diye sorduğu o zamanki yetkililerin baraj yapacaklarını söylediğini anlattı. Aradan 70 yıl geçmesine rağmen bunun gerçekleşmediğini ifade eden Mehmet amca, biz her ne kadar 'Baraj yapılacak' desek de bize inanmadı. Biz de bunun üzerine Mehmet amcayı, barajın temelinin atılacağı törene davet ettik."

AK Parti'li Akbaşoğlu, barajın temelinin 17 Aralık Pazar günü, AK Parti Çankırı İl Kongresi'nden sonra, Başbakan Binali Yıldırım ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun da katılacağı törenle atılacağını aktardı.

400 milyon liraya mal olacak bu barajın 70 yıldır hasretle beklendiğini ifade eden Akbaşoğlu, "70 yıllık bu hasret sona erecek. Çankırı'ya adeta deniz gelecek ve ilimizin en büyük projesi olacak." dedi.

- "Büyük katma değer oluşturacak"

Barajın özellikleri hakkında bilgi veren AK Parti'li Akbaşoğlu, "Barajın gövdesi 100 metre olacak. 120 milyon metreküp su tutacak, 5 megavat/saat üretimi yapılacak, 160 bin dekar alan sulanacak. Su hayattır, bölgemiz su ile hayat bulacak. Tarım ve hayvancılık, büyük katma değer oluşturacak. Hem Çankırı hem Kastamonu hem de Çorum'a hayat taşıyacak bu dev projenin temelini, bu üç ilimizle birlikte hep beraber atacağız." diye konuştu.

Muhammet Emin Akbaşoğlu, hemşehrilerinin yeni yapılan ve Ankara-İstanbul arasını 40 kilometre kısaltan Çankırı-Korgun-Kurşunlu yolu ile 20 dakikada Kızlaryolu Barajı'na gelerek burada balıkçılık, su sporları, rafting, yürüyüş yapabileceklerini de kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :