Çanakkale'de Suriyeli askerler de savaştı mı?

Çanakkale'de Suriyeli askerler de savaştı mı?

İstanbul'da Suriyelilere yönelik tacizler üzerine lokanta zinciri bulunan Suriyeli Nizar Bitar "Çanakkale'de 70 bin Suriyeli şehit olmuş, bunu bil, sonra bize defol de" ifadesini kullanmıştı.

"Çanakkale'de Suriyeliler savaştı mı?" tartışması Çanakkale zaferinin 104. yıl dönümünde bir kez daha gündeme geldi. Sosyal medyada konu üzerinden yeni tartışma başlatıldı.

2016 senesinde, İstanbul’da yaşayan bir Suriyeli’nin “Çanakkale’de 70 bin Suriyeli şehit olmuş. Onu bil, sonra bize ‘defol’ de.” sözleri tartışmaya neden olmuştu.

Bu iddia İlber Ortaylı'ya sorulduğunda verdiği cevap ise başka bir tartışma konusunu aralamıştı.

"ÇANAKKALE'DE YAHUDİ VAR, RUM VAR, KÜRT YOK"

Ortaylı'ya göre, "70 bin Suriyeli'nin Çanakkale'de şehit olduğu" iddiası doğru değil. Ortaylı'ya göre mesafe nedeniyle Kürtler için de aynı durum geçerli.

''SURİYELİLER ÇANAKKALE'YE GİTMEDİ''

İlber Ortaylı'nın, "70 bin Suriyeli Çanakkale'de şehit oldu." iddiası üzerine verdiği cevap şöyleydi: ''Suriye'den asker alındı ama onların Çanakkale'ye gittiği doğru değildir. Çünkü askeri oradan getirmek çok zor. Kürtler için de aynı şey geçerli. Kürt yok orada... Yahudi var, Rum var. Sevkiyat zor. İmparatorluk büyük, Suriyeliler de savaştı tabii, başka cepheler var onlara yakın, Hicaz gibi ... Bunlar İmparatorluk'un insanları, fazla dokunmayın. Suriyeliler içinde öyle bir duygu var yani..."

Etiketler :