Çanakkale Zaferi "müze" mağazalarda yaşatılıyor

Çanakkale Zaferi "müze" mağazalarda yaşatılıyor

Gelibolu Yarımadası'nda Çanakkale Zaferi'ne ithafen hazırlanan ve tarihin izlerini taşıyan müze mağazalarda Gelibolu koleksiyonu ziyaretçilerin ilgisini çekiyor- Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı tarihi yarımada da 5 noktada hizmet veren müze mağazalarda,

ÇANAKKALE (AA) - BÜLENT ERSÖZ - Gelibolu Yarımadası'nda, bir şirket tarafından Çanakkale Zaferi'ne ithafen hazırlanan ve tarihin izlerini taşıyan müze mağazalarda Gelibolu koleksiyonu ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Dünya tarihinde derin izler bırakan Çanakkale Savaşı, Türk ve Anzak askerlerinin anısına hazırlanan müze mağazalardaki Gelibolu koleksiyonunda yeniden hayat buluyor.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alan başkanlığının kurulmasıyla saptanan önemli konulardan birisinin, şehitlikler çevresinde yoğunlaşan tezgahlarda niteliksiz ürünlerin satılması olduğunu söyledi.

Ziyaretçilere nitelikli ürünlerin satışının sağlanması konusunda üzerilerine düşen bir görev bulunduğunu dile getiren Gürkan, "Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bütün müze ve ören yerlerinde, buraya benzer nitelikli mekanlarda kaliteli ürünlerin satışını sağlıyoruz. Yaptığımız çalışmalarla Namazgah ve Mecidiye tabyaları, Şehitler Abidesi ile eski Jandarma İskelesi'nin olduğu alana ürün satışıyla ilgili noktalar yaptık" dedi.

 Gürkan, müze mağazalarda satılan ürünlerin, ziyaretçilerin memnuniyetini sağlayacak nitelikte olduğuna işaret ederek, "Burada satılan ürünler, aldıktan evine gidene kadar kırılan, parçalanan, bozulan nitelikte değil. Kalıcı, nitelikli ve bir çoğu patent sahibi ürünler. Diğer satış yerlerindeki olumsuzlukların giderilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Örneklerle yol gösterip, bu şekilde düzenin sağlanması için gereken adımları atıyoruz" diye konuştu.

Kültürel simgeler ile fonksiyonel ürünlerin bir araya getirildiği müze mağazalarında Çanakkale Savaşları'nı simgeleyen küçük hediyelik eşyalar, savaşlarla ilgili harita ve kitaplar, farklı desen ve renklerde tişörtler, metal kupalar, magnetler ve şapkaların satıldığını anlatan Gürkan, buralardan alış veriş yapanların profilini de takip ettiklerini bildirdi.

Gürkan, buralardan alışveriş yapan kişilerin sayısı, profili ve eğilimleriyle ilgili sonuçlar da çıkarılmasının planlandığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu sonuçlara göre alandaki mevcut satış yerleri standartlara kavuşabiliyorsa ona göre karar verilecek. Kavuşamıyorsa, hala niteliksiz ürünlerin, uygun olmayan yöntemlerle satışların yapıldığının saptanması halinde ona göre tedbirler uygulayarak kararlar alacağız. Bu karar aslında bizim kararımız olmayacak, bu alanda satış yapanların kararı olacak. 'Biz gerçekten ziyaretçilerin beklentilerini karşılayacak, çağdaş şekilde işlerimizi devam ettirmek istiyoruz mu? Yoksa 'Biz bildiğimiz yöntemle, düzensiz şekilde memnuniyetsizlik içerisinde işlerimizİ devam ettirmek istiyoruz mu?' diyecekler. Gelecekteki düşüncelerine yönelik bizler de değerlendirme yapacağız."

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı