Çanakkale Savaşları kahramanı Seyit Onbaşı anıldı

Çanakkale Savaşları kahramanı Seyit Onbaşı anıldı

Sırtlayarak kaldırdığı 275 kiloluk top mermisiyle savaşın seyrini değiştiren Havranlı Seyit Onbaşı için ölümünün 77. yılında destan yazdığı Rumeli Mecidiye Tabyası'nda tören düzenlendi

ÇANAKKALE (AA) - Çanakkale Savaşlarının kahramanlarından Seyit Onbaşı, ölümünün 77. yılında anıldı.

101 yıl önce Çanakkale Savaşları'nda Rumeli Mecidiye Tabyası'nda sırtlayarak kaldırdığı 275 kiloluk top mermisiyle savaşın seyrini değiştiren Havranlı Seyit Onbaşı için ölümünün 77. yılında destan yazdığı Rumeli Mecidiye Tabyası'nda tören düzenlendi.

Gelibolu Yarımadası'ndaki Eceabat ilçesine bağlı Kilitbahir köyünde, 101 yıl önce kahramanlık olayının yaşandığı Rumeli Mecidiye Tabyası'nda gerçekleşen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, tabyada kahramanlık anının temsili olarak anlatıldığı heykele çelenk bıraktı.

Tarihi Alan Başkanlığında görevli tarihçi Sıdıka Eser, Çanakkale Savaşları ile Seyit Onbaşı'nın kahramanlık hikayesini anlattı.

Ardından kürsüye gelen Seyin Onbaşı'nın torunu Muhammet Yıkar, dedesinin, Çanakkale Savaşları'ndan sonra Havran köyünde 21 yıl yaşadığını hatırlattı. Yıkar, şöyle konuştu:

"Seyit Onbaşı, köye döndükten sonra 10 yıl boyunca kimseye, 'Ben harp anında top kaldırdım, gemi batırdım' dememiş. Mütevazı bir şekilde, bir gün dağa odun toplamaya, bir gün keçi çobanlığı yapmaya, ertesi günü odun satmaya gidiyor. 10 yıl sonra Havran'a gelen Atatürk, sohbet ettiği Seyit Onbaşı'ya, savaşın kaderini değiştirdiğini söylemiş ve kendisine maaş bağlamak istemiş. Ancak Koca Seyit, görevini yaptığını belirtip, maaş istememiş. Daha sonra zeytinyağı fabrikasında hamallık yapmış. Hamallık yaptığı yıllarda üşüttüğü için zatürre olup, 50 yaşında vefat etmiş."

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ise soğuk bir havada torunları ve Çanakkale ruhunun temsilcileri olarak kahraman Seyit Onbaşı'yı anmak üzere toplandıklarını söyledi.

Kaşdemir, şunları kaydetti:

"1915'te de hava çok soğuktu. Fakat o kahraman insanlar, vatan için bugünlerimiz için bizler için burada çok zor şartlar altında, cansiperane bir vatan mücadelesi, namus mücadelesi verdiler. Allah onlardan razı olsun. Şimdi bizler de o yüksek ruhlu ecdadın torunları olarak, onlara layık olmak adına buradayız ve kendilerini rahmetle ve saygıyla anıyoruz."

Konuşmaların ardından Çanakkale Valisi Tavlı ile Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Kaşdemir, Seyit Onbaşı'nın torunlarına çiçek ve hediyeler takdim etti.

Kur'an-ı Kerim tilaveti ve duaların ardından, tarihi topun önünde hatıra fotoğrafı çektirildi.

Törene, Eceabat Kaymakamı Murat Uzunparmak, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Tayyar Ertem, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Ramazan Etik ve Eceabat Belediye Başkanı Adem Ejder ile Seyit Onbaşı'nın torunları Muhammet Yıkar, Şaban Çabuk ve Bayram Özçetin de katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :