Çanakkale Kara Savaşları'nın 102. yıl dönümü

Çanakkale Kara Savaşları'nın 102. yıl dönümü

"57. Alay Vefa Yürüyüşü"nün tamamlandığı Conkbayırı Anıtı'nda tören düzenlendi- Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç:- "Seyit Onbaşılar hiçbir zaman bitmeyecek. Ömer Halis Demirler hiçbir zaman bitmeyecek. Çünkü bu milletin birlik ve beraberliğiyle beraber aşamay

ÇANAKKALE (AA) - Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, "Seyit Onbaşılar hiçbir zaman bitmeyecek. Ömer Halis Demirler hiçbir zaman bitmeyecek. Çünkü bu milletin birlik ve beraberliğiyle beraber aşamayacağı hiçbir engel yoktur." dedi.

Çanakkale Kara Savaşları'nın 102. yıl dönümü dolayısıyla gerçekleştirilen "57. Alay Vefa Yürüyüşü"nün tamamlandığı Conkbayırı Anıtı'nda tören düzenlendi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, Çanakkale Savaşları'nda hayatını kaybedenler için saygı atışı yapıldı.

Bakan Kılıç, törende yaptığı konuşmada, "57. Alay Vefa Yürüşü"nü artık geleneksel hale getirdiklerini belirtti.

Bugün burada 102 yıl önce milleti, vatanı, bayrağı, inançları için şehit olmuş ve bu aziz vatanı bizlere emanet etmiş ecdadı anmak için bir araya geldiklerini anlatan Kılıç, "Bugün yürüdüğümüz yol, burada ecdadımızın neler hissettiğini neler yaşadığını ne fedakarlıkta bulunduğunu birazcık anlayabilmemiz, hissedebilmemiz için inanıyorum ki sizlere bir rehber olmuştur." diye konuştu.

Kılıç, bu memleketin, milletin aziz evlatları, bir asır önce vatan, millet, bayrak, inanç uğruna nasıl şehit olduysa, kendilerini gelen düşmanın üzerine attıysa, bugün de aynı şekilde bu aziz milletin her bir evladının gelecek her türlü tehdide karşı kendisini öne atmaya hazır olduğunu anlattı.

Bugün vatan, millet için pek çok askerin, mehmetçiğin nöbette olduğunu vurgulayan Kılıç, onların, Çanakkale ruhuyla görevlerini yerine getirdiğini aktardı.

- "Şanlı üniformasının içine gizlenmiş hainler, teröristler"

Konuşmasında, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine de değinen Kılıç, şunları söyledi:

"Bu milletin gençleri başta olmak üzere, Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla tüm milletimiz sokağa inip, meydana çıkıp, aziz bayrağını, devletini, hürriyetini ve istikbalini hiçbir haine yedirmeyeceğini açık ve seçik olarak tüm dünyaya haykırdı. Milletimiz o gece tüm dünyaya demokrasinin, birliğin, beraberliğin vatanperverliğin dersini verdi. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin şanlı üniformasının içine gizlenmiş bu hainler, teröristler asla ama asla amaçlarına ulaşamadılar ve ulaşamayacaklar. Çünkü o şanlı üniformanın içerisine gizlenmiş olmak size bir güç vermez. Hiçbir amacınıza da sizi ulaştırmaz. Çünkü o şanlı üniformanın anlamı peygamber ocağıdır. Biz askerimize mehmetçik diyen bir milletiz. Bizim mehmetçiklerimiz o inançla o imanla o üniformayı taşırlar. Bu milletin ve devletin aziz toprakları için canlarını feda ederler."

Bakan Kılıç, Çanakkale'nin de bu ülkenin her bir evladının farklı memleketlerden bir araya geldiği, beraber direndiği, şehit olduğu yer olduğuna işaret etti.

- "Kendisini düşmanın üzerine atan bir asker, bir millet"

Katılımcılardan, Şehitler Abidesi yanındaki şehitlikte yatan şehitlerin hem memleketlerine hem de yaşlarına bakmalarını isteyen Kılıç, şöyle devam etti:

"Burada 'Çanakkale geçilmez.' diyen aziz milletimizin kimlerden ve hangi memleketlerden gelen askerler tarafından teşekkül ettiğini orada göreceksiniz. Şamlısı, Haleplisi, Kırımlısı, Kerküklüsü, her yerden gelmiş, Çanakkale'de o ruhla bir araya gelmiştir ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 'Size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum.' dediği zaman, onun arkasında ve yanında bu milletin aziz evlatları dimdik durmuştur. 'Mermimiz bitti.' denildiğinde 'Merminiz bittiyse süngünüz de mi yok.' diye karşılık verince süngü takıp hiç düşünmeden kendisini düşmanın üzerine atan bir asker, bir millet..."

- "Seyit Onbaşılar hiçbir zaman bitmeyecek"

Kılıç, işte bu bilinç ve ruhla daha yapacak çok işlerinin bulunduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Seyit Onbaşılar hiçbir zaman bitmeyecek. Ömer Halis Demirler hiçbir zaman bitmeyecek. Çünkü bu milletin birlik ve beraberliğiyle beraber aşamayacağı hiçbir engel yoktur. Burada bize karşı o günlerin şartları içerisinde düşman olup gelip de atalarımızı öldürmek için gelenler dahi bugün buraya geldiklerinde bu aziz milletin ecdadının ne kadar büyük bir onur ve şerefle vatanını, milletini, bayrağını ve inancını koruduğuna şehadet ediyorlar. Çünkü bizim milletimizin karakteri her ne olursa olsun üzerinde taşıdığı medeniyet mirasını ve emaneti doğru şekilde taşımaktır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu aziz milletin ilk devleti değildir. Ama Allah'ın izniyle son devleti olacaktır ve ilelebet payidar kalacaktır."

- Kanla yazılmış kahramanlık destanı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) adına konuşan Piyade Albay Serhat Demirbaş da bugün, tarihin şeref sayfalarından birini oluşturan Çanakkale Zaferi'ni, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve 57. Alay'ın kahraman mehmetçikleriyle aziz şehitleri anmak, onların ayak izlerini takip etmek ve yaşadıklarını anlamak üzere, manevi huzurlarında bulunduklarını bildirdi.

Çanakkale Savaşı'nın, kurtuluşa giden yolu açan ve ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ü tarih sahnesine çıkaran, kanla yazılmış bir kahramanlık destanı olduğunu kaydeden Demirbaş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"18 Mart 1915 günü tarihin o güne kadar gördüğü en büyük armada ile boğazı geçemeyen itilaf devletleri, bu kez şanslarını karadan denemeye karar verecekti. Ancak kader, karşılarına Yarbay Mustafa Kemal'i ve onun emrinde vatan ve millet sevgisiyle dolu mehmetçiği çıkaracaktı. "8,5 ay boyunca devam eden göğüs göğüse muharebeler sonucunda mehmetçik, Çanakkale'nin geçilmez olduğunu tarih sayfalarına altın harflerle yazdıracak ve büyük bir zafer kazanacaktı. Bu zaferin kazanılmasında büyük askeri deha Yarbay Mustafa Kemal ve şanlı 57. Alay'ın canını feda eden kahraman mehmetçiklerinin çok büyük bir payı olacaktı."

- "Onlar dönmeyi asla düşünmediler"

Kınalı kuzuların bir karış vatan toprağını düşmana çiğnetmeme uğruna kendilerini kurban ettiğini vurgulayan Demirbaş, "Çanakkale Savaşlarına 49 subay ve 3 bin 638 eratla giren 57'nci Alay'ın sadece 25 Nisan'da verdiği kayıp bin 731 şehit ve 543 kayıp olmak üzere toplam 2 bin 274 arslan idi. Alayın yaş ortalaması ise 24'tü. Okullarını, nişanlılarını, eşlerini, çocuklarını, ana ve babalarını bırakarak cepheye koşan bu gençler bir daha geri dönmediler. Çünkü onlar dönmeyi asla düşünmediler." diye konuştu.

Konuşmasında gençlere de seslenen Demirbaş, "Biraz sonra temsili sancağını devir teslim yapacağınız Kahraman 57. Alayı'n her ferdi, bulunduğumuz bölgede düşmana karşı koyarken şehadet şerbetini içmiş ancak vatanını düşmana asla çiğnetmemiştir." ifadelerini kullandı.

Mehmetçiğin dün olduğu gibi bugün de emanet edilen mukaddes vatan topraklarını, aynı ruhla sonsuza kadar muhafaza ve müdafaa etmek için canını seve seve vermeye hazır olacağını anlatan Demirbaş, "Çanakkale'de devleşen, gönüllerimizde ebedileşen yüce kahramanlar ruhlarınız şad olsun." dedi.

- 57. Alay'ın temsili sancağının devir teslimi

Konuşmaların ardından 57. Alay'ın temsili sancağının devir teslim töreni yapıldı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden bir öğrenci temsili sancağı, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden bir öğrenciye teslim etti.

Törende, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Musa Avsever, 2. Kolordu Komutanı Tümgeneral İzzet Çetingöz, diğer askeri ve protokol üyeleriyle yürüyüşe katılan çok sayıda öğrenci hazır bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :