Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. Yıl Dönümü

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. Yıl Dönümü

Avustralyalı sanatçı Hermann Nitsch'in "Savaşa Hayır" başlıklı sergisi açıldı

ÇANAKKALE (AA) - Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Avustralyalı sanatçı Hermann Nitsch'in "Savaşa Hayır" adlı sergisi, Eski Palamut Deposu'nda izlenime sunuldu.

Nitsch, bir yıl çalışıp 100'üncü yıl için özel hazırladığı 27 eserin kullanım hakkını süresiz olarak Çanakkale Valiliğine verdi.

Vali Ahmet Çınar, serginin açılış töreninde, insanlığın Birinci Dünya Savaşı'nda çok büyük acılar çektiğini söyledi.

Bu savaşın dünyada büyük yıkımlara yol açtığını vurgulayan Çınar, "Bunlardan en büyük acıyı da Çanakkale çekti. Hermann Nitsch, 'savaşa karşı, barış olsun' diye mücadele veren, bunun için de toplumda nesiller, asırlar boyu gidebilecek mesaj olarak sanatı kullanan bir insan. 100'üncü yıl dolayısıyla böyle bir çalışmayı uygun gördük. Burada 100'üncü yılda dünyaya bu savaşın kötülüğünü bilerek, bu savaşın acılarından ibret alarak, barış mesajları vermemiz gerekiyor" diye konuştu.

Nitsch de Birinci Dünya Savaşı'nı herkesin bildiğini belirterek, "Bunun hakkında duyduklarım beni gerçekten çok etkiledi. Buna karşı tepki göstermek istedim" ifadesini kullandı.

Tören sırasında bazı performanslarında hayvan kadavraları ve kan kullandığı iddiasıyla Nitsch'i protesto etmek isteyen Çanakkale Hayvan Hakları Platformu Dönem Sözcüsü Sitare Şahin, sessiz eylem gerçekleştirdi.

Yanında köpeği de bulunan Şahin, Almanca "Barışın kenti Çanakkale'de, eserlerinde kaostan beslenen bir sanatçının yeri yoktur", "Beni de sanat eseri olarak kullanmayacaksın değil mi?" yazılı iki pankart açtı. Şahin, bir süre sonra köpeğiyle tören alanından ayrıldı.

Serginin gezilmesiyle sona eren törene Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Nihat Doğan, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, daire müdürleri ve sanatseverler katıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı