Çanakkale "100'üncü Yıl" Törenlerine Hazır

Çanakkale "100'üncü Yıl" Törenlerine Hazır

Çanakkale'de, 24-25 Nisan'da yerli ve yabancı çok sayıda devlet adamının da katılımıyla gerçekleştirilecek Kara Savaşları'nın 100'üncü yıl törenleri için hazırlıklar tamamlandı- Vali Çınar:- "Törenlerin yapılacağı her bölgede hummalı bir çalışma oldu. Her

ÇANAKKALE (AA) - HÜSEYİN YEŞİLKAVAK - Çanakkale'de, 24-25 Nisan'da yerli ve yabancı çok sayıda devlet adamının da katılımıyla gerçekleştirilecek Kara Savaşları'nın 100'üncü yıl törenleri için hazırlıklar tamamlandı.

Vali Ahmet Çınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 106 ülkenin devlet başkanı ile 34 uluslararası kuruluşun en üst düzey yöneticilerini 100'üncü yıl etkinliklerine davet ettiğini hatırlattı. 

Bu çerçevede törenlere çok sayıda devlet başkanı ve uluslararası kuruluş başkanının katılacağını dile getiren Çınar, "Konuklar 23 Nisan'da İstanbul'da olacak ve Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında yapılacak 'Barış Zirvesi'ne katılacak. Ertesi günü de havayolu ile kentimize gelecekler" dedi.

Çınar, 24-25 Nisan'da yoğun katılımla tüm dünyanın gözünün Çanakkale'de olacağına dikkati çekerek, bu kapsamda hummalı bir hazırlık dönemi geçirdiklerini anlattı.

Törenlerin gerçekleştirileceği alanların en ince ayrıntılar düşünülerek hazırlandığını vurgulayan Çınar, "Törenlerin yapılacağı her bölgede hummalı bir çalışma oldu. Her şey hazır durumda, misafirlerimizi bekliyoruz. İnşallah yüzümüzün akıyla, Türkiye'nin büyüklüğüne uygun olarak törenlerimizi gerçekleştiririz" diye konuştu.

- Ağustosta Anzak Koyu'nda ikinci tören

Vali Çınar, törenlerin 100'üncü yılı nedeniyle yabancı ülkelerin vatandaşlarının yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını belirtti. 

Özellikle Avustralya ve Yeni Zelanda'dan büyük talep olduğuna değinen Çınar, şöyle devam etti:

"Anzak törenleri dediğimiz törenler, Anzak Koyu mevkisinde yapılıyor. Burası sınırlı bir fiziki alan. Dolayısıyla çok sayıda insan buraya sığmıyor. Yeni Zelanda ve Avustralya devletlerinin dışişleri bakanlıkları ile temaslar neticesinde onların talepleri doğrultusunda buraya törene katılacakların sayısı 10 bin 500 olarak tespit edildi. Akabinde o ülkelerden bu törene katılmak isteyenlerin arasından bir kura çekimi yapıldı. 10 bin 500 kişi 24 Nisan'da buraya gelecek ve 25 Nisan törenlerini gerçekleştirecekler. Yoğun talepten dolayı her iki devlet yöneticileri bu yıla has olmak üzere 25 Nisan'ın ardından bir Anzak töreni daha yapmak istediklerini bildirdi. Bu da devletimiz tarafından uygun görüldü. 8 Ağustos tarihinde bu Anzak töreninin bir alternatifi gerçekleştirilecek. 24 Nisan gibi tüm dünyanın davet edildiği bir tören olmayacak. Doğal olarak Yeni Zelanda ve Avustralya vatandaşlarının katılımıyla gerçekleştirilecek bir tören olacak."

 - "Turizm yatırımcılarını bölgeye bekliyoruz"

Çınar, Çanakkale'de otel yetersizliğinden dolayı belli dönemlerde konaklama sıkıntısı yaşandığına dikkat çekerek, şu anda da böyle bir durumun söz konusu olduğunu aktardı.

Bu sıkıntının güzel bir boyutu da olduğunu ifade eden Çınar, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Çanakkale, merkez nüfusu 150 bin, il nüfusu 500 bin olan küçük bir yer ancak dünyada tanınırlığı, tarihi geçmişi, birikimi ve yakın çağdaki milli tarihimiz için çok büyük önem arz eden, milletimizin her ferdinin buraya bir kere gelmek için gayret sarf ettiği bir bölge olması dolayısıyla belli mevsimlerde yığılmalar oluyor. Bu güzel bir şey. Bizim de çalışmalarımız var. Örneğin, şu günlerde temelini atacağımız iki adet 5 yıldızlı otelimizin inşaatı başlayacak. Böyle çalışmalar var ama bu da yetmeyecek. Çanakkale'ye gelen yerli ve yabancı turist sayısı her geçen gün büyük oranlarda artmakta. Dolayısıyla turizm yatırımcıları açısından son derece cazip bir bölge, geleceğe yönelik karlı bir bölge. Otellerle bölgede ev pansiyonculuğu dahil gelişmesinin mümkün olacağı bir bölge. Bu konuda da elimizden geleni yapıyoruz ama turizm yatırımcılarını da bölgeye bekliyoruz."

- Tören alanları 24 Nisan'da ziyarete kapalı olacak

Çınar, 100'üncü yıl törenlerinin gerçekleşeceği gün olan 24 Nisan'da tören alanlarının ziyarete kapatılacağını ifade etti. 

Çanakkale'de 18 Mart törenleri öncesi bu konuda yanlış anlaşılma olduğunu dile getiren Çınar, şu bilgileri verdi:

"Şimdi de dünyadan birçok ülkeden devlet başkanı, başbakan ve temsilci seviyesinde katılımlar olacak. Burası Tarihi Alan Başkanlığı diye geçiyor ama Gelibolu Yarımadası savaş meydanı dolayısıyla hem dünya mirası açısından hem ülkemiz, milli anlayışımız açısından son derece hassas ve korunması gereken bölge. Dolayısıyla burada yapılan bütün yollar diğer altyapı çalışmaları alanın manevi ve tarihi değerine uygun olarak daha mütevazı ve küçük ölçeklerde yapılıyor. O bakımdan yollarımız da mümkün olduğunca daha az alana yayılacak, daha az alanı tahrip edecek şekilde yapıldı. Bunu şundan söylüyorum; burada heyetler tören için bütün bu anıtları gezerken trafik açısından da alanın açık olması gerekiyor. Burayı ziyaretçilerimize açarsak hem ziyaretçilerimiz o günün yoğunluğu itibarıyla çok mağdur olacaklar hem ilimiz dışından, çok uzaklardan iyi niyetleri, manevi duygularla buraya gelip bu trafik sıkışıklığında belki saatlerce bir noktada beklemek şeklinde bir eziyete dönen ziyaret yapacakları için burayı her yıl olduğu gibi ziyaretçilere 24 Nisan günü kısıtlıyoruz. 24 Nisan törenleri birçok anıtta, birçok bölgede gerçekleştirilmesi nedeniyle resmi heyet tarafından o gün bölge ziyaretçilere kapatılacak. Dolayısıyla bunu herkesin bilmesi gerekir ki bir mağduriyet de yaşanmasın. Bu çok önemli. Bütün dünyanın gözü burada olacak. Dünyanın liderleri burada olacak. Dolayısıyla ülkemizin, Türkiye'nin şanına uygun, bize yakışan, Çanakkale'nin ruhuna, bu şehrin saygınlığına uygun törenleri hep birlikte gerçekleştirmek sorumluluğumuz. Bunun için elimizden geleni yapıyoruz. Halkımızın da son derece anlayışla karşılayacağını biliyoruz."

Çanakkale "100'üncü Yıl" Törenlerine Hazır

Çanakkale "100'üncü Yıl" Törenlerine Hazır

Kaynak:Haber Kaynağı