Çan ustalarının ramazandaki zorlu mesaileri

Çan ustalarının ramazandaki zorlu mesaileri

Burdur'un Altınyayla ilçesinde çan üretimi yapan ustalar, 60 dereceye kadar ulaşan sıcaklıkta zorlu mesailerini sürdürüyor- Çan ustası Şener :"Ramazan ayında oruçluyken çalışmak biraz zor oluyor ama sonuçta baba mesleği, artık alıştık"

BURDUR (AA) - GÖKMEN YÜCE - Burdur'un Altınyayla ilçesindeki çan ustaları, yüksek ateşte şişirdikleri saca şekil vererek ürettikleri çanla geçimlerini sağlıyor.

Ustalar tarafından kalıp şeklinde kesilen saclar, yüksek ateşte şişirildikten sonra tesviye işlemi yapılıyor ve daha sonra tezgahta çekiçle uzun süre dövülüyor. Son şeklini alan çana, sesinin iyi çıkması için akort işlemi uygulanıyor. Her usta ürettiği çanın üzerine kendi ismini yazıyor.

İlçede yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan bu mesleği sürdüren ustalar, oruçluyken yaklaşık 60 dereceye ulaşan ortam sıcaklığında çan üretiyor.

Atölyesinde yaklaşık 50 yıldır çan üreten Veli Şener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayında oruçlu olmalarına rağmen yüksek sıcaklıkta ateşin önünde üretimlerine devam ettiklerini söyledi.

Sahurlarını yaptıktan sonra 2 saat daha uyuduklarını ve sabah saat 06.00'da atölyelerini açtıklarını anlatan Şener, "Ramazan ayında oruçluyken çalışmak biraz zor oluyor ama sonuçta baba mesleği, artık alıştık. Öğlen saat 12.00'ye kadar çalışıyoruz sonra dinleniyoruz. Hem çalışıyoruz hem orucumuzu tutuyoruz hem de namazımızı kılıyoruz. Dini vazifelerimizi yerine getiriyoruz." dedi.

- "Sıvı kaybettiğimiz için bazen halsiz düşüyoruz"

Çan ustası Durali Oğuz da yaklaşık 40 yıldır bu işi severek yaptığını anlattı.

Sıcakta çalışırken sıvı kaybettiklerini ve bu nedenle oruç tutarken biraz zorlandıklarını ifade eden Oğuz, "Sıvı kaybettiğimiz için bazen halsiz düşüyoruz. Fakat bu işi meslek edinmişiz. Allah sağlık verdiği sürece çalışmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Durali Oğuz'un kardeşi, çan ustası Adnan Oğuz ise ramazanda hem ibadetlerini yaptıklarını hem de çalışmaya devam ettiklerini söyledi.

Çanın ateşte yapılan kaynak işlemleri sırasında zorlandığını vurgulayan Oğuz, buna rağmen ibadetlerini yerine getirmeye devam edeceğini kaydetti.

Oğuz, her atölyenin büyüklüğüne göre günde 20-30 çan ürettiğini, ürettikleri çanları bölgedeki çobanlara ve toptancılara 8 ila 40 liraya sattıklarını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı