Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanması

Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanması

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tutuklanması protesto edildi

İZMİR/BARTIN/KOCAELİ (AA) - Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tutuklanması, İzmir ve Bartın'da çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından protesto edildi. 

CHP İzmir İl Başkanı Bedri Serter, Cumhuriyet Gazetesi Ege Bürosu önünde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve partili bazı milletvekillerinin katılımıyla gerçekleştirdiği basın açıklamasında, Atatürk ilkeleri doğrultusunda basın özgürlüğü için kanlarının son damlasına kadar çalışacaklarını kaydetti.

Özgür basının yanında yer alacaklarını ifade eden Serter, "Öncelikle hukuk sisteminin özgürce hareket etmesini istiyoruz" dedi.

HDP İzmir İl Başkanı Cavit Uğur de demokrasinin yolunun basın özgürlüğünden geçtiğini dile getirdi.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleri adına basın açıklamasını okuyan Murat Attila da Türkiye'de basın özgürlüğünün ağır baskı altında bulunduğunu öne sürdü.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Onursal Başkanı ve CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel de adaletin herkese gerektiğini dile getirdi. 

Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Şube Başkanı Halil Hüner ve Cumhuriyet Gazetesi Ege Bürosu Temsilcisi Serdar Kızık da tutuklamaları kınadı.

Açıklama sonrasında ellerinde Cumhuriyet Gazetesi taşıyan gazeteciler, "Özgür basın susturulamaz" sloganları attı.

- Bartın

Bartın Gazeteciler Derneği (BGD) Başkanı Güngör Yavuzaslan, gazetecilik mesleğinin bağlayıcı hukuksal düzenlemelerinin ayrı bir yasa ile düzenlenmesi gerektiğini bildirdi.

Yavuzaslan, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tutuklanmasına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, gazetecilerin görevini yerine getirirken, sorumlu olduğu yasal düzenlemelerin her zaman tartışma konusu olduğunu belirtti.

Anayasanın, basın özgürlüğünü teminat altına almasına rağmen Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunundaki bazı maddelerle gazetecilerin tutuklanabildiğini ifade eden Yavuzaslan, şunları kaydetti:

"Gazetecilik mesleğinin bağlayıcı hukuksal düzenlemeleri ayrı bir yasa, örneğin 'basın yasası' ile düzenlenmelidir. Gazeteciler özgür olmadan ülkemizde özgür düşünce olamaz."

- Dündar ve Gül'ün tutuklanmasına destek

İnsan Hakları Savunucuları Derneği (İHSD) Başkanı Ali Akbaş, yaptığı yazılı açıklamada, Türkmenlere yardımın insani bir görev olduğunu, bu yardıma engel olmak, Türkmenleri zalimin zulmüne terk etmenin insan hakları ihlali olduğunu belirtti.

"Yaptığı haberlerle kanunları çiğneyip, casusluk faaliyeti yapan, bu insani yardımlara engel olup, kötü göstermeye çalışan Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanmasını destekliyoruz" ifadesini kullanan Akbaş, MİT tırlarının durdurulması olayının, ABD ve İsrail güdümlü paralel yapının, Türkiye'nin güvenliğini zora sokmak ve dünyaya terörist gibi gösterilmek amacıyla Can Dündar eliyle sızdırılarak dünyaya servis edildiğini öne sürdü.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı