Camiler ve Din Görevlileri Haftası

Camiler ve Din Görevlileri Haftası

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Karslı:- "Elbette dine, diyanete hizmet eden, bu dinin anlaşılmasına, yaşanmasına, milletin maneviyatına katkı sağlayan herkese saygımız var, başımızın üstünde yeri var ama hastalıkların,

BAYBURT (AA) - Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı, "Elbette dine, diyanete hizmet eden, bu dinin anlaşılmasına, yaşanmasına, milletin maneviyatına katkı sağlayan herkese saygımız var, başımızın üstünde yeri var ama hastalıkların, sapmaların altını çizeceğiz" dedi.

Karslı, Bayburt Müftülüğünce Camiler ve Din Görevlileri Haftası kapsamında düzenlenen "Müslümanca Düşünme ve Yaşama Sorunumuz" konulu konferansta yaptığı konuşmada, Müslümanların birçok güzelliklerin ve kaynakların sahibi olmasına karşın yeryüzündeki durumunun pek de iç açıcı olmadığını belirtti.

Müslümanların bir çok musibet ve belalarla karşı karşıya olduğu halde içe dönük öz eleştiri yapmadıklarını ifade eden Karslı, "İnsanlık bugün kendisini Allah'tan müstağni görüyor. 'İhtiyacım yok, kendi yağımla kavrulurum' diyor, sırtını dönmüş. O bakımdan insanlık bugün adeta kaptansız bir gemi misali sularda seyrediyor. Dünyanın bugün içinde yaşadığı çalkantıların sebebi ne? Dünyanın dengesini kuracak olan vahyi temsil eden insanlardır ama onlar vahyi temsil edemiyorsa dünyanın dengesi bozuk demektir." dedi.

Karslı, Müslümanların çeşitli düşüncelerle kendilerini oyaladığını, olaylar karşısında kendilerini akladığını ve suçu hep başkalarına yüklediğini kaydederek, şunları söyledi:

"Suçu kimde buluyoruz? Efendim batılılar geldi, gayrimüslim dünya, ABD şöyle, AB şöyle, NATO böyle, masonlar, localar böyle, şöyle. Ya onlara hatayı atıyoruz veya ne diyoruz; kurtarıcı arayışı içerisinde mesih, mehdi beklentisi. Birtakım insanlar 'mehdi' diye ortaya çıkıyor. Tam açıkça söylemese de ima ediyor. Birtakım insanlar da onu mehdi kabul ediyorlar, cemaatlerde var. Elbette dine, diyanete hizmet eden, bu dinin anlaşılmasına, yaşanmasına, milletin maneviyatına katkı sağlayan herkese saygımız var, başımızın üstünde yeri var ama hastalıkların, sapmaların altını çizeceğiz. Böyle algı var. Mehdi görüyor, mesih görüyor. O gelecek kurtaracak. Halife gelecek kurtaracak, anlayış bu. Halbuki bu yanlış bir gidişat."

Karslı, problemin kaynağının da çözümünün de yine Müslümanların kendisi olduğunu vurgulayarak, "Bizim kendimiz ihya olmamız, yeniden dirilmemiz gerekmektedir." ifadesini kullandı. Karslı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yoksa böyle ucuzcu yaklaşımlar, kolaycı yaklaşımlar. Bir grup da çıkıyor şiddetle silahla Müslümanların işlerini, problemlerini çözmeye çalışıyor. Bunlar Müslüman dünyanın problemlerini dahi anlayamamışlar. Sıkıntılarını dahi anlayamamışlar. O ufuktan uzak, öldürelim, keselim, şeriatı hakim kılalım. Hilafeti ilan edelim. Halbuki şunu unutuyoruz biz burada. Bizim bir medeniyet krizimiz var. Bizim bir bilgi sorunumuz var. Bunlar bunun farkında değiller. Kısa yoldan, ucuzcu yaklaşımlarla halife gelecek kurtaracak, işi bitirecek. Oh ne kadar kolay. Bu, Kur'an-ın anlatmış olduğu ferden ferda diriliş ilkesine aykırı bir yaklaşım."

Şair Zihni Kültür Merkezi'ndeki konferansı, Bayburt Valisi İsmail Ustaoğlu, İl Müftüsü Kemalettin Aksoy, Din Görevlileri Derneği Başkanı Engin Yazıcıoğlu, bazı kamu kurumlarının temsilcileri ile vatandaşlar izledi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :