Cami kubbesi inşasında 1,5 ton keçi kılı kullanılacak

Cami kubbesi inşasında 1,5 ton keçi kılı kullanılacak

Akdeniz Üniversitesi Yerleşkesi'nde yapılan İlahiyat Fakültesi Camisi'nin kubbe kaplamasında içinde 1,5 ton keçi kılı da bulunan bir karışım kullanılacak- Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camisi Yapma ve Yaşatma Derneği Başkanı Atik:- "Kubbe kaplam

ANTALYA (AA) - HÜSEYİN KANBER - Akdeniz Üniversitesi Yerleşkesi'nde yapılan İlahiyat Fakültesi Camisi'nin 36 metre çapındaki kubbe kaplamasında içinde 1,5 ton keçi kılı olan özel bir karışım kullanılacak.

Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camisi Yapma ve Yaşatma Derneği Başkanı Necmi Atik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cami inşaatının Temmuz 2011'de başladığını belirtti. 

Selçuklu, Osmanlı ve modern mimari tarzında inşa edilen caminin 36 metre çapındaki kubbesiyle Türkiye'nin en büyük kubbeli camilerinden biri olacağını vurgulayan Atik, kubbenin yerden yüksekliğinin de 42,5 metreye ulaştığını vurguladı.

Atik, kubbenin kaplanması aşamasında Selçuklu ve Osmanlı mimarisinde kullanılan malzemelerin tercih edildiğini söyledi.

Kubbenin üzerini kaplamak için farklı bir çalışma yaptıklarını dile getiren Atik, şöyle devam etti:

"Kubbe kaplaması için ecdadımız çok güzel bir çamur karışımı bulmuş. Biz de araştırmalar sonunda bunu öğrendik. Bunun içinde keçi kılı var. Ayrıca mayalanmaya uygun toprak ve buğday samanı bulunuyor. Kubbe için 1,5 ton keçi kılı kullanacağız. Bu hem izolasyon sağlıyor hem de kubbeye yerleştirilen kaplamanın delinmesi önlüyor."

- Ana sütunlar dışında diğer alanlar yığma taştan

Cami yerleşkesinin 35 dönüm alanda yapıldığını ve aynı anda 10 bin kişinin namaz kılabileceğini dile getiren Atik, caminin 86 metre yüksekliğinde dört minaresi bulunacağına dikkati çekti.

Atik, camide 2 bin metrekarelik alanın kadınların kullanımına ayrılacağının altını çizerek, "Camide çocuk bakım odaları, mutfak ve kütüphane de bulunacak. Cumhuriyet tarihinde birçok ilklerin yapıldığı bir ibadethane olma özelliği taşıyor" ifadesini kullandı.

Sadece minarelerin oturduğu alanın yüz metrekare olduğuna dikkati çeken Atik, "Camide sadece ana sütunlar beton. Diğer alanların tamamı yığma taştan yapıldı. Bu özelliğiyle de cumhuriyet tarihinde ilk olma özelliği taşıyor. Yine caminin büyük kısmı oyma yöntemiyle işlendi. İçinde devasa büyüklükte taştan oyma hat levha dualar yerleştirildi" diye konuştu.

Atik, gelecek yıl ramazan ayında ibadete açmayı planladıkları caminin hayırseverlerin desteğiyle yapıldığını vurgulayarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Başbakan Ahmet Davutoğlu, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Antalya Valisi Muammer Türker ve diğer ilgililere verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.

Atik, cami için bugüne kadar 25 milyon lira harcandığı sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı