Cameron ile Juncker, İngiltere-AB İlişkilerini Görüştü

Cameron ile Juncker, İngiltere-AB İlişkilerini Görüştü

İngiltere Başbakanlığı:

 İngiltere Başbakanı David Cameron ile Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Avrupa Birliği'nin (AB) reforme edilmesi ve İngiltere-AB ilişkilerini görüştü.

İngiltere Başbakanlığı'ndan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, ikilinin, İngiltere'nin güneydoğu bölgesi Buckinghamshire'da bulunan Başbakanlık özel konutu Chequers'da, çalışma yemeğinde bir araya geldiği bildirildi.

Açıklamada, görüşme sırasında Cameron'ın, "İngiliz halkının AB'ye yönelik mevcut durumdan memnun olmadığı" ile "sorunlarının daha iyi şekilde çözümlenmesi için halkın AB'nin değişime ihtiyaç duyduğuna inandığının" altını çizdiği, Juncker'in de İngiltere için en adil olan anlaşmayı bulmak istediğini bildirdiği kaydedildi.

Açıklamada, "Cameron ve Juncker, sorunlara çözüm bulunması çerçevesinde uzun bir süre bu konu hakkında konuştu. İkili, bu alanda daha fazla müzakere edilmesine, en iyi şekilde ilerleyebilmek için diğer liderlerin de bu müzakerelere dahil edilmesi gerektiğinde hemfikir oldu" ifadesi kullanıldı.

Başbakanlık açıklamasında, Cameron ile Juncker'in ayrıca Yunanistan'daki ekonomik durum, Ukrayna'daki gelişmeler ve Rusya'ya yönelik yaptırım konularına da değindiğine yer verildi.

Cameron'ın bu hafta içinde ülkesinin AB üyeliğine ilişkin yapacağı Avrupa turu kapsamında Alman mevkidaşı Angela Merkel, Danimarkalı mevkidaşı Helle Thorning Schmidt, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Polonya Başbakanı Ewa Kopacz ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile bir araya gelmesi bekleniyor.

İngiltere'nin AB üyeliğinin referanduma götürülmesi konusunun yarın parlamentonun resmi açılışını yapacak İngiltere Kraliçesi İkinci Elizabeth'in okuyacağı hükümet programında yer alması öngörülüyor.

Ülkesinin 1973 yılından bu yana sürdürdüğü AB üyeliğini 2017 yılı sonuna kadar referanduma götürmek isteyen İngiltere Başbakanı ve Muhafazakar Parti lideri Cameron, birliğin sınırlarının kontrolsüz olmamasını, serbest dolaşıma ve göçe sınırlama getirilmesi gerektiğini savunuyor. David Cameron, önce Brüksel ile müzakereler yürütmek, daha sonra da İngiliz halkına "Birleşik Krallık'ın AB üyesi olarak kalması gerektiğini düşünüyor musunuz" sorusunu yöneltmek istiyor.

Kaynak:Haber Kaynağı