Cama nefesiyle şekil veriyor

Cama nefesiyle şekil veriyor

Antalyalı Özkardeş, ısıttığı boru ve çubuk camları, üfleyerek ve ocakta sabırla şekillendirerek sanat eseri haline getiriyor.

Antalya'da yaşayan Hasan Mahir Özkardeş, arkadaşına inat olsun diye başladığı mesleğinde, sabırla ısıtıp üfleyerek ocakta şekillendirdiği boru ve çubuk camlardan ekmeğini çıkarıyor.

Özkardeş, yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden tarihi Kaleiçi'ndeki el sanatları atölyesinde, işleri yolunda gitmeyen cam üfleme ustası arkadaşına yer verdi.

İlerleyen süreçte arkadaşıyla anlaşmazlık yaşayan Özkardeş, cam üflemenin inceliklerini öğrenip bu işi 24 yıldır meslek haline getirdi.

Özkardeş, ortaya çıkardığı birbirinden ilginç cam figürlerden hem gelir elde ediyor hem de yerli ve yabancı turistlere yapım aşamasının inceliklerini gösteriyor.

"Hayatım komple cam"

Cam üfleme işine nasıl girdiğini AA muhabirine anlatan Özkardeş, "Sen bu işi yapamazsın" diyerek kendisini kızdıran arkadaşına inat cam sanatına başladığını aktardı.

Özkardeş, "Beni çok kötü kızdırdı. 'Sana inat bu işi ben yapacağım.' dedim. 'Yapamazsın.' dedi. O gün bugündür, 1994 yılından beri hayatım komple cam." diye konuştu. 

Cezaevinde gönüllü öğretmenlik yaptı

Özkardeş, bir süre önce Antalya E Tipi Kapalı Cezaevinde üç cam üfleme atölyesi kurduğunu ve üç yıl boyunca orada gönüllü olarak mahkumlara eğitim verdiğini söyledi. 

Bir sene önce Hollanda'da şube açtığını dile getiren Özkardeş, orada cam üfleme sanatına ve eserlerine büyük bir ilgi olduğunu anlattı.