"Çalışanları ILO'da Memur-Sen temsil edecek"

"Çalışanları ILO'da Memur-Sen temsil edecek"

Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın:"En fazla üyeye sahip olması dolayısıyla Türk-İş, 1952'den bugüne kadar ILO'nun Uluslararası Çalışma Konferansı'nda Türkiye'nin emek kesimini temsil ediyordu. Üye sayısı bakımında Türk-İş'i geçtiğimiz için haziranda Cenevre'

ANKARA (AA) - ÖZCAN YILDIRIM - Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, konfederasyonlarının yaklaşık 1 milyon üyesiyle Türk-İş'in üye sayısını geçtiğini belirterek, "Üye sayısı bakımında Türk-İş'i geçtiğimiz için haziranda Cenevre'de yapılacak 106'ncı Uluslararası Çalışma Konferansı'nda ülkemizin emek kesimi delegeliğini Memur-Sen olarak biz temsil edeceğiz." dedi.

Yalçın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından geçen yıl açıklanan kamu görevlileri sendikaları üye sayılarına göre, Memur-Sen'in 956 bin 32 üyesiyle Türkiye'nin en fazla üyeye sahip konfederasyonu olduğunu söyledi.

Güncel rakamlara göre üye sayılarının 1 milyonun üzerinde olduğunu kaydeden Ali Yalçın, Memur-Sen'in üye sayısı bakımında 889 bin 509 üyeye sahip Türk-İş'i geçtiğini ifade etti.

ILO Anayasası'na göre ILO'da temsil yetkisinin en fazla üyeye sahip kuruluşa ait olduğunu anımsatan Yalçın, şu bilgileri verdi:

"En fazla üyeye sahip olması dolayısıyla Türk-İş, 1952'den bugüne kadar ILO'nun Uluslararası Çalışma Konferansı'nda Türkiye'nin emek kesimini temsil ediyordu. Üye sayısı bakımında Türk-İş'i geçtiğimiz için haziranda Cenevre'de yapılacak 106'ncı Uluslararası Çalışma Konferansı'nda ülkemizin emek kesimi delegeliğini Memur-Sen olarak biz temsil edeceğiz."

Ali Yalçın, elde ettikleri temsil hakkının resmileşmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile dün görüştüğünü belirterek, "O görüşmede, haziranda toplanacak konferansa Memur-Sen'in delege olarak katılacağının netleştirilmesi ve ILO'ya bildirilmesi hususunu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından talep ettik. Bu aşamadan sonra Bakanlığın, Türkiye'yi Uluslararası Çalışma Konferansı'nda temsil edecek delege listesini ivedi bir şekilde açıklamasını bekliyoruz." diye konuştu.

- Çalışma hayatının standartlarını ILO belirliyor

ILO, 1919 yılında Birinci Dünya Savaşı'na son veren Versay Antlaşması kapsamında, "evrensel ve kalıcı bir barışın ancak sosyal adalet temelinde inşa edilebileceği" inancından hareketle kuruldu.

Türkiye ile 187 ülkenin üye olduğu örgütün merkezi İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunuyor. Üye ülkeler, ILO'nun çizdiği çalışma standartlarını onaylayarak, kendi iç mevzuatlarını bunlara uyumlu hale getiriyor.

Örgütün kendisine ait bir anayasaya sahip olması yanında diğer kuruluşlardan ayıran özelliği, bünyesinde hükümet, işveren ve işçi kesimlerinin birlikte temsil edilmesi.

Çalışma hayatına pozitif anlamda katkı sağlayan evrensel standartlarını her yıl haziran ayında düzenlediği Uluslararası Çalışma Konferansı'nda belirleyen ILO, en yetkili karar organı ve en etkili diyalog mekanizması konumundaki konferansın 106'ncısını haziranda Cenevre'de toplayacak. Bu konferansta ülkeler, hükümet, işveren kesimi ve emek kesimi olmak üzere 3'lü bir yapıyla temsil edilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :