Calais'te sığınmacı tren çarpması sonucu öldü

Calais'te sığınmacı tren çarpması sonucu öldü

Fransa'nın kuzey kenti Calais'teki Jungle sığınmacı kampında kalan Sudanlı bir sığınmacı, tren çarpması sonucu yaşamını yitirdi- Calais'te bugüne kadar en az 5 sığınmacı öldürüldü, 13 sığınmacı da çeşitli kazalarda hayatını kaybetti

CALAİS (AA) - Fransa'nın Manş denizi kıyısındaki sığınmacı kampı Jungle'daki bir sığınmacı tren çarpması sonucu hayatını kaybetti.

Pas-de-Calais Valiliğinden yapılan açıklamada, cumartesi akşam saatlerinde 30'lu yaşlarında Sudanlı bir sığınmacının, Calais-Dunkerque hattı üzerinde, trenin altında kalarak can verdiğini duyurdu.

Kampın kuzey kısmının şubat ayında yıkılmasıyla nüfusun neredeyse 10 bini aştığı Jungle'ın kış gelmeden tamamen yıkılacağı konuşuluyor.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, kampı daha önce olduğu gibi kısmen değil tamamen ortadan kaldıracaklarını duyurmuş, bunun için çalışmalara başlanacağı ifade etmişti.

Bu arada, Fransa ve İngiltere, sığınmacıların geçişini engellemek için kampın etrafına bir duvar inşaa etme kararı almış ve temel atma çalışmaları geçtiğimiz günlerde başlamıştı.

Birçok göçmen örgütünün tepkisine neden olan duvar inşaatı Calais Belediye Başkanı Natacha Bouchart da "Şehircilik ve çevre ile ilgili endişeler yüzünden duvarın inşasının durdurulmasını bir haftaya kadar isteyebilirim" açıklamasında bulunmuştu.

Göçmenlerin araçlara kaçak binmelerinin önüne geçmeyi hedefleyen duvar inşasının tüm masrafları İngiltere tarafından karşılanacak. 2,7 milyon avroya mal olacak duvar, göçmenlerin yaşadığı kampın yanında bulunuyor. Liman girişinden itibaren otoyolu sağlı sollu örülecek duvar ile daha önce çekilen tel örgüler de güçlendirilecek.

Birçok giriş noktası ile otoyola erişimin sağlanacağı duvar boyunca ışıklandırma bulunacak ve 24 saat kameralarla yola giriş ve çıkışlar gözetlenecek.

Nüfusunun büyük bir kısmını Afgan, Sudan, Eritre ve Etiyopya'dan gelen sığınmacıların oluşturduğu Jungle, birçoğu için geçiş noktası özelliği taşıyor. Calais limanına yaklaşık 4 kilometre uzaklıkta bulunan kampın sakinleri, hava kararınca otoyola çıkarak İngiltere yönüne devam eden tır ve kamyonlara tırmanmaya çalışıyor.

Yılbaşından bu yana Jungle'da hayatını kaybeden sığınmacı sayısının 13 olduğu biliniyor. Sığınmacılar, hava kararınca, Fransa'dan İngiltere'ye giden tır ve kamyonlara tırmanmaya çalışıyor.

Polis ve sığınmacılar arasındaki kovalamaca gece boyu devam ederken, bazı sığınmacılar da otoyolda ezilerek can veriyor.

- Sığınmacılara saldırılar oluyor

Fransız polisi sığınmacılara karşı orantısız güç kullanmakla eleştirilirken, Calais halkının da şehre inen sığınmacılara saldırdığı, para ve eşyalarını çaldığı biliniyor.

Birçok sığınmacı, insan kaçakçılığı, çocuk tacizi ve uyuşturucunun kol gezdiği Jungle'ın, Calais'nin merkezinden daha güvenli olduğunu söylüyor.

Fransa'da aşırı sağın kalesi olarak bilinen Calais'te bugüne kadar en az 5 sığınmacı kimliği belirsiz kişiler tarafından öldürülürken 13 sığınmacı da çeşitli kazalarda hayatını kaybetti.

Fransa ise tüm bu olup bitene göz yummak ve olanlar karşısında harekete geçmemekle suçlanıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :