Cakarta Valisi'nin İslam'a hakaret ettiği iddiası

Cakarta Valisi'nin İslam'a hakaret ettiği iddiası

Endonezya Devlet Başkanı Widodo, 25 Kasım’da planlanan gösterilerin iptal edilmesi çağrısında bulundu

CAKARTA (AA) - Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, İslam'a hakaret ettiği ileri sürülen Cakarta Valisi Basuki Tjahaja Purnama karşıtı gösterilerin son bulması çağrısı yaptı.

Jakartapost’da yer alan habere göre, Widodo, “25 Kasım’da planlanan gösterilerin iptal edilmesini istiyorum. Cakarta Valisi Ahok’un yargı süreci devam ediyor. Başka bir gösteri olmamasını ümit ediyorum." dedi.

Endonezya Devlet Başkanı Yardımcısı Yusuf Kalla da “25 Kasım’da gösteri yapılacaksa da barış ortamında geçmesini ümit ediyorum.“ ifadelerini kullandı.

- Gösteriye destek veren bazı siyasiler provokatörlükle suçlanıyor

Bu arada, geçen haftaki olaylı gösteride provokasyon yaptığı iddiasıyla Temsilci Meclis Başkan Vekili Fahri Hamzah hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Widodo'ya destek veren Kırmızı-Beyaz Dayanışma Grubu'nun (Solmet) Başkanı Silver Matutina, “Meclis Başkan Yardımcısı Fahri Hamzah, 4 Kasım’daki gösteride hükümeti devirmeye yönelik kışkırtıcı söylemlerde bulundu. Konuşmasında Widodo’nun kanunlara aykırı davrandığını ileri sürerek protesto edilmesini istedi.” dedi.

Hamzah’ın tahrik edici konuşmalarıyla din ve etnik unsurlar arasında kin ve huzursuzluğa yol açtığını ileri süren Matutina, “Hamzah, yine bir konuşmasında Widodo’nun Müslüman olmayan bir kişiyi korumakla İslam’a hakaret ettiğini idda etti. Bu konuşmalar, halkı tahrik edicidir. Biz de bu yönde polise şikayette bulunduk.” diye konuştu.

Eski Endonezya Devlet Başkanı ve Demokrat Parti Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono da gösterilerde provokasyon yaptığı iddiasıyla İslam Öğrencileri Birliği (HMI) tarafından şikayet edildi.

HMI Koordinatörü Lintas Generasi, "Yudhoyono, konuşmalarında birlik çağrısı yapması gerekirken, tahrik edici beyanlarda bulundu. Yudhoyono, Ahok hakkında cezai işlem uygulanmazsa gösterilerin devam edeceğini söyledi. Bu sözlerle halk tahrik etmeye çalıştı." ifadelerini kullandı.

Cakarta Valisi Purnama, eylül ayı sonunda yaptığı konuşmada Kur'an-ı Kerim ayetleriyle ilgili görüş açıklarken, İslam'a hakaret ettiği iddiasıyla eleştirilmişti.

2014'te göreve gelen, Cakarta'nın ilk Çin asıllı ve 50 yıl aradan sonra ilk Hristiyan valisi olan Basuki Tjahaja Purnama, "Bazı Müslüman gruplar, Kur'an-ı Kerim'den ayetlere atıfta bulunarak, halktan beni seçmemelerini istiyor. Bu yaklaşım insanları aptal yerine koymak anlamına gelir." ifadelerini kullanmıştı.

İki hafta önce FPI üyesi kalabalık bir grubun düzenlediği gösterilerde arbede yaşanması üzerine Widodo ve yardımcısı Yusuf Kalla, Ahok'un yargılanması için gerekli işlemlerin en kısa sürede başlatılıp tamamlanacağını açıklamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :