Cakarta Valisi Purnama'ya verilen hapis cezasına tepkiler

Cakarta Valisi Purnama'ya verilen hapis cezasına tepkiler

Purnama'ya İslam'a hakaret ettiği gerekçesiyle verilen 2 yıl hapis cezası protesto edildi- BM İnsan Hakları Asya Komisyonu ve APHR yasaların tekrar gözden geçirilmesini istedi

CAKARTA (AA) - Endonezya'da İslam'a hakaret ettiği gerekçesiyle 2 yıl hapis cezasına çarptırılan Cakarta Valisi Basuki Tjahaja Purnama destekçileri, kararı binlerce mum yakarak protesto etti.

Endonezya genelinde, Purnama destekçileri mum yakarak mahkemenin hapis cezası kararını protesto etmeye devam ediyor.

Protestoların ülke geneline yayılması nedeniyle polis geniş güvenlik önlemleri alınırken, başkent Cakarta ve çevre kentlerde birçok cadde trafiğe kapatıldı.

Kararla ilgili açıklama yapan Devlet Başkanı Joko Widodo, halka ve siyasilere, mahkemenin kararına saygı duyulması çağrısı yaptı.

Öte yandan, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Asya Komisyonu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamayla kararı kınayarak, Endonezya hükümetine yasaları tekrar gözden geçirme çağrısında bulundu.

İnsan Hakları için ASEAN Parlamenterleri (APHR) tarafından yapılan açıklamada, "Karar katı grupları daha da cesaretlendirebileceği için yasaların tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor." ifadesi kullanıldı.

"Ahok" adıyla da bilinen Purnama'nın, İslam'a hakaret ettiği gerekçesiyle Kuzey Cakarta Bölge Mahkemesinde yaklaşık 5 aydır devam eden davası geçen hafta karara bağlanmıştı.

Cakarta'nın ilk Çin asıllı ve 50 yıl aradan sonra 2014'te göreve gelen ilk Hristiyan valisi olan Purnama, geçen yıl eylül ayında yaptığı bir konuşmada Maide Suresi'nin 51. ayetine ilişkin yorumunda İslam'a hakaret etmekle suçlanmıştı. Purnama, "Bazı gruplar Kur'an-ı Kerim'den ayetlere atıfta bulunarak halktan beni seçmemelerini istiyor. Bu yaklaşım insanları aptal yerine koymak anlamına gelir." demişti.

Ayetler üzerinden yaptığı yorum Müslümanlardan büyük tepki gören Purnama'nın görevden alınması için çok sayıda protesto gösterisi gerçekleştirilmişti.

Devlet Başkanı seçilmeden önce Cakarta Valisi olan Joko Widodo'nun yardımcılığını yürüten ve bu sene yapılan yerel seçimlerde yeniden Cakarta Valiliği görevine aday olduğunu açıklayan Purnama, eleştiriler üzerine Müslümanlardan özür dilemişti.

Valilik seçiminin 19 Nisan'daki ikinci turunda Purnama oyların yüzde 42,04'ünü, Müslüman aday Anis Raşid Basvedan ise yüzde 57,96'sını almıştı. Resmi sonuçlara göre seçimi kaybeden Purnama, görevini ekim ayında Basvedan'a devredecek.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :