Seyit Küçükbezirci

Seyit Küçükbezirci

“CAHİT ÖZTELLİ HAZİNESİ” DÖNDÜ DOLAŞTI KONYA’YA GELDİ

foto-1--konya-valisi--(1).jpg

-KONYA VALİSİ MUAMMER EROL, KONYA BÖLGE YAZMA ESERER MÜDÜRLÜĞÜ’NDE BEKİR ŞAHİN’DEN BİLGİ ALIRKEN

-Öyle sevinçliyim ki…

-Geçen perşembeden beri kanatlandım sevinçten…

-Sevincime katılırsanız, size de anlatayım; yazının devamını okuyun.. “Şimdi sırası değil” diyorsanız, kusura bakmam yazımı okumayı burada bırakabilirsiniz.

55 SENE ÖNCE YÜKSELMESİNDE YARDIMCI OLDUĞUM “HAZİNE”…

1957 yılında “Edebiyat öğretmeni” olarak Ticaret Lisesi’ne gelmişti… Teşbihte hat olmaz. “Konya öğrenci dünyası”na gelişi, sanki “Şems’in Konya’ya gelişi” gibiydi…

Bizim “Hocamız”dı, kimselerle paylaşmak istemiyorduk; ama, o ışıklarını “Konya Lisesi”ne de, “Kız Öğretmen Okulu”na da saçıyordu.

Ünlü folklorcu, Halk Edebiyatı Tarihçisi Cahit Öztelli” nin “ “rahlesi”nin önündeydik; o “Halk Edebiyatı Denizleri”nde mürşidimizdi… Mevlam neyleyecekse, güzel eyleyecekti…

Konya İl Halk Kitaplığı salonunda toplanmıştık. “Cahit Öztelli Hazinesi”nin Konya’nın malı olmasını sağlayan, Cahit Öztelli’nin oğlu Mehmet Doğan Öztelli, ailesiyle birlikte aramızdaydı. Salon fikir, sanat adamlarıyla, eğitimcilerle öğrencilerle doluydu. Cahit Öztelli’yi anmak; dönüp dolaşıp Konya’ya gelen “Cönk ve Yazma Eserler Hazinesi”ni değerlendirmek için oradaydık. Asıl meramımız Cahit Öztelli’yi anmaktı.

Cahit Öztelli’yi oğlu Mehmet Doğan, “insan yönleri ile”; Konya Lisesi’nden öğrencisi Prof. Dr. Saim Sakaoğlu “Hayatı ve Sanatı” ile; Seyit Küçükbezirci. 1959 yılında Hoca, Konya’dan Ankara’ya taşınırken, “Cahit Öztelli Hazinesi”nin yüklenmesinde bulunan “Görgü tanığı olarak hatırladıklarını sundu… Mehmet Doğan, ağlayarak konuşmasına devam edemedi.

GERÇEKLEŞTİRİLEN İŞİN DERİN ANLAMI VE BÜYÜK ÖNEMİ…

“Türk Halk Edebiyatı”na toplandığı “Cönk”lerle, “Yazma Eserler”le, yazdığı onlarca kitapla, yetiştirdiği binlerce öğrenci ile “Hocaların Hocası” olan Cahit Öztelli’nin “Özel Arşivi, artık “Türkiye Yazma Kurumu Başkanlığı Koleksiyonları”nda “Hazine” 115 adet Cönk’ten; 141 adet yazma eserden; 264 adet nadir, eski yazı, metin Mehmet Doğan Öztelli “Özel Arşiv”in korunması ve araştırmacılara hizmete sunulabilmesi açısından, aile olarak, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı’nı tercih ettiklerini belirtiyor.

“Cahit Öztelli Hazinesi”, şimdi, üstünde yapılacak incelemeler için İstanbul’da, “Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi”nde. KOLEKSİYONUN ASLININ “KONYA YAZMA ESERLER KÜTÜPHANESİ’NDE OLMASINI İSTEMEK BİZİM HAKKIMIZ. ÇÜNKÜ BURASI “BİRİNCİ ŞEHİR”; ÇÜNKÜ BURASI GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN DEĞERLENDİRMESİ İLE “… BÜYÜK BİR NURUN OCAĞI”…

“İNSANA SADAKAT YARAŞIR”/ KADİR KIYMET BİLMEK, TEBRİK VE TEŞEKKÜR ETMEK…

“Cahit Öztelli Cönk ve Yazma Eserler Hazinesi”ni dağıtıp gitmekten kurtaran, vermek için “Türkiye Yazma Eserler Kurumu”nu seçen Mehmet Doğan Öztelli’yi taktirle karşılamalı…

Sağladığı imkanlar için Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhittin Macit’i; Yazma ve Nadir Eserler Daire Başkanı Hüseyin Kutan’ı; Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin’i tebrik etmeli, kutlamalı.

Konya Büyükşehir Belediyesi’nce bu yıl yayınlanan 678 sayfalık “Konya Folkloru” kitabında, öğrencisi Seyit Küçükbezirci; “-Her çırağın, her kalfanın, her vatanın bir “ustası” vardır. Ben çırak mıyım, kalfa mıyım, usta mıyım bilemiyorum; ama, benim “Ustam”da Türk Halk Kültürü’nün büyük araştırmacısı rahmetli Cahit Öztelli’dir. Kitabımı “Ustam”a; Konya kültürüne, sanatına, folkloruna emek veren bütün “Rahmetliler”e armağan ediyorum” diyor.

Konya Lisesi’nden öğrencisi Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, konuşmasını; Cahit Öztelli Ankara Karşıyaka Mezarlığı’na defnedildikten sonra “kabrini sulayan” Şair Ayhan İnal’ın orada okuduğu şiirle bitirdi…

“Dur gitme, seni nasıl eyleyelim Öztelli

Yunus’tan ilahiler söyleyelim Öztelli

 

Padişahları bile uyandıran hocaydın sen

Emret ne diyorsan belleyelim Öztelli

 

Çınar gibi devrilip yürekten yaktın bizi

Bu tür yangını nasıl külleyelim Öztelli

 

Karacaoğlan, Pir Sultan, Yunus kucaklar seni

Bu dünyada biz sensiz neyleyelim Öztelli”

 

CAHİT ÖZTELLİ (1910-1978)

foto-2-025.jpg

1910’da Erzincan’da doğdu. Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldu. Denizli, Samsun, Mersin ve Konya liselerinde edebiyat öğretmenliği yaptı. Hasanoğlan İlköğretmen Okulu ile Erkek Teknik Yüksek Öğretmen okullarında da edebiyat öğretmeni olarak binlerce öğrenci yetiştirdi. Milli Eğitim Bakanlığı Milli Folklor Enstitüsü Müdürlüğü görevinde bulundu. Emekli oldu. Türk Dil Kurumu Yönetim Kurulunda Sözlük Kolu Başkanlığı görevinde bulundu. 40 yıldan fazla bir süreyle Türk Halk Edebiyatı ve kültürüyle ilgili araştırmalar yaptı. Kul Nesimi, Pir Sultan Abdal, Yunus Emre’nin pek çok şiirinin ortaya çıkarılmasına ve değerlendirilmesine öncülük etti. 24 Şubat 1978’de Ankara’da yaşamını yitirdi.

MESAJ TAHTASI

“AŞKIN KANATLARI”

foto-3-016.jpg

Şu geçtiğimiz cumartesi Kule Site’de; SAHURA YAĞMUR ARICAN “Aşkın kanatları/ Adem ile Havva” kitabını imzaladı. “Önemli bir İmza Günü”; “Birinci Şehir Konya” için… Hanım şairler, romancılar, yazarlar; “Türklerin Anadolu’da İlk Başkenti”ne gerçekten çok yakışır. Çoğalmaları dileğiyle…

SAHURA YAĞMUR ARICAN; “-Klasik romanın dışına çıkmaya çalıştım, olabildiğince” diyor… “- Adem ile Havva bizim geçmişte bıraktığımız bir hayat hikayesi değil. Adem ile Havva günümüzdeki her insanını içinde yaşıyor. Her insanın içinde Adem ile Havva var.” diyor.

 Düşünür müsünüz? Lütfen… Gerçekten hepimiz için  öyle değil mi?

AŞKIN KANATLARI/ ADEM İLE HAVVA; hayretler içindeyim: hem “nesir” hem “manzum şiir.” Küçük bir çalışma ile metinler “manzum Şiir”e dönüşebilir.

“Manzum Şiir”; “Manzum Şiir-Roman” edebiyatımızda çok nadir.

Sahura Yağmur Arıcan’ın romanını okudum. Roman sanatı konusu açısından çok “cesur” bir deneme… “Bakara ve Araf Sureleri”nin “İlahi” ışığından faydalanılıyor. Edebiyatta önemli “mihenk taşı” ; “Söylenmemişi söylemek, söylerken de güzel söylemek” ölçeğinde başarılı

Sahura Yağmur Arıcan’ın gelecek yazı ve kitaplarında, giderek, “Sahura Yağmur Sesi”ni; “Sahura Yağmur Üslubunu” bulacağı umudundayım.

Kitabı Rampalı Çarşı Kitaplarından arayabilirsiniz; 0332- 350 79 94 telefondan bilgi alabilirsiniz. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.