Caferi-pusiş Ortak Basın Toplantısı

Caferi-pusiş Ortak Basın Toplantısı

Irak Dışişleri Bakanı Caferi: "Irak, Arap, Kürt ve Türkmenlerden oluşuyor. Halkımız ülkeyi bölmeye yönelik herhangi bir adımı reddeder"- "Hırvatistan'ın terörle mücadelemizde hem insani hem de güvenlik anlamında olumlu rolü oldu"- Hırvatisan Dışişleri Bak

BAĞDAT (AA) - Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi, ABD Kongresi'nin, Kürt ve Sünnilere askeri yardım içeren tasarısına ilişkin, "Irak, Arap, Kürt ve Türkmenlerden oluşuyor. Halkımız ülkeyi bölmeye yönelik herhangi bir adımı reddeder" dedi.

Caferi, Bağdat'ta Yeşil Bölge'de bulunan çalışma ofisinde Hırvatistan Dışişleri Bakanı Vesna Pusiş ile bir araya geldi. İki bakan görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Caferi, Hırvatistanlı mevkidaşı Pusiş ile iki ülke arasındaki ekonomik, siyasi, askeri, güvenlik ve  daha birçok konuyu ele aldıklarını, ilişkilerin daha da geliştirilmesi için adım atacaklarını söyledi.

"Terörle mücadelemizde Hırvatistan'ın hem insani hem de güvenlik anlamında olumlu rolü oldu" diyen Caferi, Irak'taki DAEŞ terörünün, tüm dünyayı tehdit ettiğine belirtti. Irak'ın "küresel terörle" mücadele ettiğine dikkati çeken Caferi, DAEŞ saflarında 62 ülkeden savaşçıların olduğunu dile getirdi. 

Suudi Arabistan'ın Bağdat'ta Büyükelçilik açma girişimlerine yönelik soruyu yanıtlayan Caferi, "Birkaç gün önce yeni atanacak büyükelçinin seçildiği haberini aldım. Bizden bu konuda yanıt bekliyorlar. İnşallah yanıtımız olumlu olur. Arap ve tüm dünya ülkeleriyle ilişkilerimizi geliştirmeye kararlıyız" ifadelerini kullandı.

Hırvatistan Dışişleri Bakanı Vesna Pusiş de Irak ile sadece ticari alanda değil, askeri, savunma, siyasi ve güvenlik alanında da ilişkileri olduğunu ifade ederek, "Irak güvenlik güçlerine askeri eğitim verme ve silahlandırma anlamında katkımız mevcut. Bu yöndeki desteğimizi artırmaya hazırız" diye konuştu.

Irak'ta yaşanan terör olaylarından Avrupa ve dünyanın bağımsız olmadığını, söz konusu saldırıların her yerde olabileceğine işaret eden Pusiş, Irak'ın, dünyanın yerine terörle savaştığını kaydetti. 

Pusiş, Irak'a olan desteklerinin güvenlik ve yoksullukla mücadelenin yanı sıra enerji, inşaat ve gıda konusunda da destek sunmaya hazır olduklarını bildirerek, "Hırvatisanlı 35 şirket Irak'ta yatırım yapmaya hazır durumda" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı