Çad'daki ekonomik kriz

Çad'daki ekonomik kriz

Muhalefet, ülkedeki ekonomik krize dikkati çekmek için başlattığı greve yüksek katılım olduğunu ileri sürdü

DAKAR (AA) - Orta Afrika ülkesi Çad'da muhalefet, "ölü şehir" temalı 1 günlük grev çağrısının ülke genelinde büyük karşılık bulduğunu savundu.

Muhalefet partilerinden Özgürlük ve Gelişim Partisi Başkanı Muhammed Ahmed Alhabo, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çağrıya ülke genelinde önemli ölçüde katılım olduğunu iddia etti.

Ülkedeki ekonomik kriz nedeniyle durumun "dramatik" seviyelere ulaştığını belirten Alhabo, Başkent Encemine'de yetkililer tarafından çalışmaya zorlanan bazı taşımacılık şirketleri hariç özel okullar, market ve dükkanlar ile kliniklerin akşama kadar kapalı kaldığını dile getirdi.

Alhabo, birçok kamu çalışanının birkaç haftadır grevde olduğunu anımsatarak devlet kurumlarının hizmet vermemesi nedeniyle "halkın çok zor durumda kaldığını" iddia etti.

Hükümetin ülkede var olan krize ilgisiz kaldığını savunan Alhabo, "Muhalefetin 'ölü şehir' çağrısının yönetimi sorunları çözmeye sevk edeceğini umuyorum." dedi.

Öte yandan Kamusal Hizmet, Çalışma ve Sosyal Diyalog Bakanı Muhammed Muhtar Ali ise muhalefetin asıl amacının halkın sorunlarıyla ilgilenmek olmadığını kaydetti.

Muhalefetin amacının devlet kurumlarında kriz çıkararak sendikaları etki altına almak olduğuna dikkati çeken Ali, "Fakat başarısız oldular, halk, çağrılarına kulak asmayarak onlara iyi bir ders verdi." diye konuştu.

Bakan Ali, muhalefetin iddiasının aksine devlet kurumlarının hizmet vermeye devam ettiğini, alışveriş merkezlerinin açık olduğunu ve insanların ticaretlerini yaptığını vurgulayarak "ölü şehir" çağrısının karşılık bulmadığını söyledi.

Ülkedeki bazı muhalefet partileri, yaşanan ekonomik krize dikkat çekmek için dün "ölü şehir" temalı grev çağrısında bulunmuştu. Çağrıya bazı sendika ve kamu kurumlarının karşılık vermesiyle birçok alanda hizmet alımı durdurulmuştu.

Çad'da hükümet, yaşanan ekonomik krize önlem olarak memur maaşlarında yüzde 40 oranında kesintiye gitmiş ve yeni vergiler yürürlüğe koymuştu. Muhalefet ve sendikalar da hükümetin aldığı kararlara tepki olarak protesto gösterileri yapmıştı. Ülkede birçok kamu kuruluşu, okullar ve bazı hastaneler grev nedeniyle 6 haftadır hizmet veremiyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :