Buzda bir araya gelen farklı "renkler"

Buzda bir araya gelen farklı "renkler"

- Türk ve yabancı çocuklar, "Entegrasyon Projesi" kapsamında buz pateni dersleri alıyor- Proje koordinatörü Cüneyt Kozan:- "ABD, İsveç, Gürcistan, Sudan gibi ülkelerden 30'a yakın öğrencimiz var"- "Projeye, Ankara, İstanbul ve Almanya'da eş zamanlı devam


ANKARA (AA) - MUSA SAMUR - "Türk ve Yabancı Çocuklar Entegrasyon Projesi" kapsamında açılan yaz spor okulunda çocuklara buz pateni eğitimi veriliyor.

Entegrasyon Projesinin koordinatörlüğünü yapan ve daha önce Türkiye Buz Hokeyi Federasyonu (TBHF) Teknik Kurul Başkanlığı görevinde bulunan Cüneyt Kozan, Almanya Buz Hokeyi Federasyonu ile iş birliği yaptıklarını belirterek, "Türkiye'de bulunan yabancı ailelerin çocuklarıyla, Türk çocuklarını spor teması altında bir araya getirerek kaynaştırmayı hedefliyoruz." dedi.

Projeye daha çok büyükelçilikler ve diplomatlardan ilgi olduğunu ifade eden Kozan, "Amerika, İsveç, Gürcistan, Sudan gibi büyükelçiliklerden çocukların da aralarında bulunduğu 30'a yakın öğrencimiz var. Türk öğrencilerimizin sayısı biraz az." diye konuştu.

Öğrencileri projeye öncelikle 7-12 yaş grubu olarak dahil ettiklerini, daha sonra 7-9 ve 10-12 yaş arası iki gruba ayırdıklarını aktaran Kozan, 4-6 yaş arasında grup oluşturmak için de yoğun talep aldıklarını dile getirdi.

Projeyi, anaokulu konseptine dönüştürmeyi planladıklarını ifade eden Kozan, bu nedenle 4-6 yaş grubunu da projeye dahil ettiklerini söyledi.


- "Güzel geri dönüşler alıyoruz"


Türk ve yabancı çocuklar arasındaki kültür farklılıklarının olacağını başta düşündüklerini belirten Kozan, "Yabancı çocukların arasında da kültür farklılıkları olacağını hesaplamamıştık. Ama çocuklar arasındaki iletişim arttıkça güzel geri dönüşler alıyoruz." ifadelerini kullandı.

Proje ile çocukların eğitimlerine destek olmayı, onları bilgisayardan uzak tutarak spor yapmaya alıştırmayı ve bedensel aktiviteler yapmalarını sağlamayı hedeflediklerini dile getiren Kozan, "Bu amacın etrafında entegrasyon kendiliğinden oluyor." yorumunu yaptı.

Küçük yaş gruplarında kaynaşmanın çok daha hızlı olduğunu anlatan Kozan, şöyle devam etti:

"Yaş ne kadar yüksek olursa uyum süreci o kadar uzayabiliyor. Bu tarz projelerde ne kadar küçük yaşa inerseniz o kadar başarı elde edebilirsiniz."


- Almanya-Türkiye arası çift yollu entegrasyon


Almanya'da da okul açmayı planladıklarını dile getiren Kozan, bunu "çift yollu entegrasyon projesi" olarak adlandırdıklarını bildirdi.

Çift yollu entegrasyon projesi hakkında bilgi veren Kozan, "Bu projede Almanya'da bulunan Türk çocukları ile Alman çocuklarını kaynaştıracağız. Aynı zamanda Türkiye'de de aynı sporu yapan çocuklarla kaynaştırma çalışmaları olacak." dedi.

Uzun süre buz hokeyi antrenörlüğü yaptığına değinen Cüneyt Kozan, "Yetenek eğer 3-4 yaşında yakalanırsa çok şey yapabiliyorsunuz ama 8-10 yaşında yakalarsanız etkiniz azalıyor." şeklinde konuştu.


- Takım olma ve hedef birlikteliği


Buz pateni sporunun ağırlıklı olduğu projede binicilik, voleybol, badminton, basketbol, judo, satranç, cimnastik ve atletizm gibi branşların da olduğunu aktaran Cüneyt Kozan, sportif yarışmalar dersinde çocuklara takım olma ve hedef birlikteliği özelliklerini kazandırmaya çalıştıklarını kaydetti.

Projeye çok küçük bir grupla başladıklarını ve giderek sayının arttığına dikkati çeken Kozan, "Gelecek sene bu dönemdeki verileri değerlendireceğiz ve çalışmalara çok daha erken başlayacağız. Projeye, Ankara, İstanbul ve Almanya'da eş zamanlı devam edeceğiz." diyerek sözlerini tamamladı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :