"Büyüme verisi yanıltıcı, ABD ekonomisi iyi durumda"

"Büyüme verisi yanıltıcı, ABD ekonomisi iyi durumda"

Moody's Analytics Direktörü Sweet:

WASHINGTON (AA) - GÜLBİN YILDIRIM - Moody's Analytics direktörü Ryan Sweet, ABD'de özellikle işgücü ve konut piyasalarındaki olumlu gelişmelerin ekonominin çok daha iyi durumda olduğunun göstergesi olduğunu bildirdi.

ABD ekonomisinin genel durumuna ilişkin AA muhabirine açıklama yapan Sweet, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) ABD ekonomisinin bu yıla ait büyüme beklentisini 1,7'ye düşürmesiyle ilgili olarak "Biz de 2014 yılı büyüme beklentimizi yüzde 1,7'ye düşürdük, bunun en büyük nedeni de berbat geçen kış mevsimi ile bazı geçici faktörlerdi" dedi.

Sweet, ancak büyüme verisi dışında hemen her verinin, özellikle de işgücü ve konut piyasalarındaki olumlu gelişmelerin ABD ekonomisinin çok daha iyi durumda olduğunu gösterdiğini belirtti.

17 trilyon dolarlık bir ekonomiyi reel olarak ölçmenin kolay olmadığını bu nedenle büyüme verilerinin yanıltıcı olabildiğini vurgulayan Sweet, yüzde 6'ya gerileyen işsizlik ve konut sektöründeki iyileşmenin daha güvenilir göstergeler olduğunu, ekonominin yılın geri kalanında yüzde 3,5 büyüyeceği tahmininde bulundu.

Bunun büyük bölümünün konut sektöründeki yatırım ve satışlardan sağlanacağını dile getiren Sweet, 2015 yılına ilişkin büyüme beklentileriyle ilgili ise "ABD ekonomisinin gelecek yıl yüzde 3,7 oranında büyüyeceğini tahmin ediyoruz. 2015 yılındaki büyüme bu yıl güçlenen konut sektörüne bağlı olarak gerçekleşecek. Mobilya, elektronik, ev yapımı gibi konut sektörüyle ilişkili sektörlerde artan talep gelecek yıl ekonominin çok daha iyi bir performans göstermesini sağlayacak" diye konuştu.

 

- "ABD fırsatı kaçırdı"

 

Enflasyonun ABD ekonomisi için sorun teşkil etmediğini kaydeden Ryan Sweet, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımına 2015'in 3.çeyreğinde başlamasını beklediklerini dile getirdi. Sweet, Fed'in yüzde 2'lik enflasyon hedefinin bir üst sınır olmadığını, Fed'in enflasyonun ortalamada yüzde 2 civarında kalmasını da büyük bir zafer olarak ilan edeceğini anlattı.

Altyapı yatırımlarıyla artan iş olanaklarının, tüketici harcamalarını yükselttiğine ve diğer sektörleri de desteklediğine dikkat çeken Sweet, bu tür yatırımların büyüme üzerinde çarpan etkisi yarattığını aktardı. Sweet, “ABD hükümeti altyapı yatırımlarını artırmayarak ekonomiyi canlandırma adına büyük bir fırsatını kaçırdı" dedi.

Yatırımlardaki yavaşlamanın işgücü verimliliğini de olumsuz etkilediğini belirten Sweet, ekonominin iyileşmesiyle altyapı, eğitim, araştırma ve geliştirme aktivitelerine daha fazla fon ayrılmasını beklediklerini, verimliliğin artması için artan yatırımlara ilave olarak işçi ücretlerinin de artması gerektiğini vurguladı. 

Kaynak:Haber Kaynağı