Büyükşehir’den “Konya’da Lale Zamanı” Etkinlikleri

Büyükşehir’den “Konya’da Lale Zamanı” Etkinlikleri

Lalenin, Anadolu’daki vatanı olan Konya’da yeniden canlanması için çalışmalar yapan Konya Büyükşehir Belediyesi, “Konya’da Lale Zamanı” isimli çeşitli etkinlikler düzenledi

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından “Konya’da Lale Zamanı” isimli çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Başkan Tahir Akyürek, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekretereti Haşmet Okur, KOSKİ Genel Müdürü İsmail Selim Uzbaş, Genel Sekreter Yardımcısı Abdülmelik Ötegen,İl Müftüsü Şükrü Özbuğday ile çok sayıda davetli katıldı.

HÜZNÜN LALESİDİR DÜNYA

Programda önce şair ve akademisyen Prof. Dr. Nurullah Genç, “Hüznün Lalesidir Dünya” isimli konferans verdi. Türk Milleti’nin laleyi bir kültür unsuru haline getirdiğini, bu topraklardaki yaşamı değerlendirdiğinde laleyi hüznün bir ifadesi olarak gördüğünü vurgulayan Genç, lalenin, Lale Devri’nin 15 yılı hariç Türk Milleti’nin evrensel hüznünü de ifade ettiğini söyledi.

İlk kez Ebussuud Efendi tarafından ıslah edilen lalenin görüntüsünün yanında anlamı ve özüne inebilmek gerektiğini kaydeden Genç, lalenin zerafetin, inceliğin, tebessümün ve masumiyetin sembolü olduğunu ifade etti.

LALENİN BANİSİ SELÇUKLULARDIR

Konferansın ardından “Laleler Yarışıyor” isimli fotoğraf yarışmasında dereceye girenlere ödüllerini takdim eden Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, deceye giren herkesi tebrik etti.

Kitaplarda, hat levhalarında, ebru tablolarında, çeşitli eserlerde süsleme olarak yer alan lalenin artık caddeleri süslediğini belirten Başkan Akyürek, “Lalenin esas banisi Selçuklu ecdadımızdır. Konya lale açısından da önemli bir merkez olmuş. Lale anavatanına dönüyor şeklinde bu konularda çalışmaya başladık. Bugün Türkiye’de toplam lale üretiminin yüzde 80’ini Konya yapıyor. Bundan sonra Büyükşehir Belediyesi Ağaç A.Ş de lale üretimine başlayacak. Şehrimizin sokaklarını, caddelerini kendi ürettiğimiz laleler süsleyecek” dedi.

Çiçek Gibi Konya hedefine mutlaka ulaşmak istediklerini, bu kapsamda lalenin yanı sıra her yıl 100 binden fazla gül fidesinin şehri süslediğini dile getiren Başkan Akyürek, “Şehrimiz adeta bir güller şehri haline geldi. Laleler solduktan sonra güller açmaya başlayacak. Aralık ayına kadar da bu güller güzel elbiseler gibi şehrimizi süsleyecek” diye konuştu.

DERECEYE GİRENLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Konuşmanın ardından fotoğraf yarışmasında birinci olan Volkan Başar, ikinci olan Şadiye Yılmaz, üçüncü olan Seyit Konyalı ile jüri özel ödülü alan Öznur Sağlam, Mehmet Koru, Büşra Kaya, Tolga Öğreten, Merve Türedi, Abdurrahman Cihat Kayaduman, Fatih Emre Asya’ya ödülleri takdim edildi.

SELÇUKLU VE OSMANLI’DA BAHÇE KÜLTÜRÜ SERGİSİ

“Selçuklu ve Osmanlı’da Lale, Çiçek, Bahçe Kültürü Sergisi”nde emeği geçen Kenan Kaya ile Doç. Dr. Ali Alaş’a plaketlerinin verildiği programın sonunda serginin açılışı yapıldı. Başkan Akyürek, Rektör Şeker ve protokol üyeleri hep birlikte açılışını yaptıkları sergiyi gezerek bilgi aldılar.

İstanbul’un fethinden 15. yüzyılın başlarına kadar İstanbul’daki bahçe ve çiçek kültürünü anlatan sergi 27 Nisan’a kadar Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi’nde gezilebilecek.

la_z_b_9.jpg

la_z_b_10.jpg

la_z_b_11.jpg