Büyükelçi Yıldız'dan "Irak'ın güneyi ile Türkiye arasında güçlü bağ" vurgusu

Büyükelçi Yıldız'dan "Irak'ın güneyi ile Türkiye arasında güçlü bağ" vurgusu

BASRA (AA) - Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız, Basra Valisi Asad el-İdani ile "Basra Başkonsolosluğunun yeniden açılması ve buradaki yatırım...

BASRA (AA) - Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız, Basra Valisi Asad el-İdani ile "Basra Başkonsolosluğunun yeniden açılması ve buradaki yatırım fırsatlarını" görüştü.

Irak'ın güney kentlerine gerçekleştirdiği ziyaretler kapsamında Kut ve Meysan'ın ardından Basra'ya geçen Yıldız, burada Basra Valisi İdani ile bir araya geldi.

Yıldız, görüşme sırasında yaptığı açıklamada "Basra Başkonsolosluğumuzun yeniden faaliyete geçmesi için buradayım. Bu yöndeki kararın olgunlaşmasını bekledik. Gerekli altyapıyı gözden geçireceğiz. Ankara'da Başkonsolos ataması için çalışmalar başladı." ifadelerini kullandı.

Irak'ın güneyi ile Türkiye arasında kuvvetli bağların olduğunu söyleyen Yıldız, "Güneye yaklaştıkça buranın halkıyla beşeri ilişkilerimizin çok güçlü olduğunu anlıyoruz." dedi.

- "İstanbul'daki tecrübeyi Basra’ya aktarmak istiyoruz”

Öte yandan Basra Valisi İdani de Türkiye ile güçlü bağlara sahip olduklarını belirterek, "Türkiye ile bağımız yüzyıllar öncesine dayanıyor. Aşiretlerimizin çoğunun bayrağında kırmızı renk ve hilal bulunuyor." diye konuştu.

"Başkonsolosluğun yeniden açılması bizi mutlu eder ve bundan memnuniyet duyarız." diyen İdani, yeniden faaliyete başlayacak Başkonsolosluk aracılığıyla Türkiye ile ekonomik ve ticari ilişkileri geliştireceklerini dile getirdi.

İdani, şunları kaydetti:

"Türkiye ile Irak'ın yakınlaşması bölgeye güç verir. Bunun Irak'a da çok olumlu yansımaları olur. İstanbul'daki turizm ve diğer belediye alanlarındaki tecrübeleri Basra'ya aktarmak istiyoruz. Basra ve İstanbul'u kardeş şehir yapmayı da arzuluyoruz. Şahsen ben İstanbul'u çok seviyorum, oranın aşığıyım."

- Yıldız, Basra Başkonsolosluğu binasında incelemelerde bulundu

Büyükelçi Yıldız, Basra'da bulunan Türk şehitlik anıtını ziyaret ettikten sonra Basra Vilayet Meclisi Başkanı Velit Hamit Gitan ile görüştü.

Yıldız, daha sonra yeniden faaliyete geçmesi planlanan Basra Başkonsolosluğu binasında da incelemelerde bulundu.

Irak'ın güney bölgelerine yönelik ziyaretlerde bulunan Yıldız'ın yarın da ülkenin bir diğer güney kenti olan Nasiriyye'ye giderek temaslarda bulunacağı belirtiliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :