Büyükçekmece'deki silahlı saldırıya ilişkin dava

Büyükçekmece'deki silahlı saldırıya ilişkin dava

Trafik ışıklarında durdukları sırada Devrim Öztunç ve Arzu Sharifi Zindashti'nin çapraz ateşe tutularak öldürülmesinde azmettirici ve planlayıcı olduğu öne sürülen 10 kişinin yargılandığı davanın tek tutuklu sanığı Orhan Ünğan’ın tahliyesine hükmedildi

İSTANBUL (AA) - Büyükçekmece'de trafik ışıklarında durdukları sırada Devrim Öztunç ve Arzu Sharifi Zindashti'nin çapraz ateşe tutularak öldürülmesinde azmettirici ve planlayıcı olduğu öne sürülen 10 kişinin yargılandığı davanın tek tutuklu sanığının tahliye edilmesine karar verildi.

Bakırköy 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmaya, davanın tek tutuklu sanığı Orhan Ünğan ile tarafların avukatları katıldı.

Duruşmada söz verilen sanık Orhan Ünğan, mahkemeye ek deliller sunduğunu, teminat akçesini 3 yıldır cezaevinde bulunduğundan dolayı ödeme imkanının olmamasının dikkate alınmasını isteyerek, mağduriyetinin giderilmesini talep etti.

Ünğan'ın avukatları da müvekkillerinin mağduriyetine daha fazla neden olunmaması nedeniyle tahliyesini istedi.

Cumhuriyet savcısı, atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, suç için yasada öngörülen ceza miktarı dikkate alındığında adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağından sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, yargılamanın geldiği aşama, bu aşamada toplanan ve toplanmasına çalışılan delillerin mahiyeti itibarıyla tutuklama nedenleri bulunsa da tutuklulukta geçen süreye göre tutuklamadan beklenen kaçma şüphesinin bertaraf edilmesine ilişkin amacın adli kontrol tedbiri uygulanması suretiyle giderilebileceğinin düşünüldüğünü ve değerlendirildiğini ifade ederek, tutuklulukta geçen süre de nazara alınarak sanık Orhan Ünğan hakkında yurt dışına çıkış yasağı konularak, bir defa da 500 bin lira nakdi güvence parası yatırılarak, her sabah ve akşam 2 defa imza atması şartıyla tahliyesine hükmetti.

Sanık İlhan Ünğan hakkındaki yakalama kararının beklenmesine ve 2 sanık hakkında adli kontrol tedbirlerinin uygulanmasının devamına karar veren mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

- Daha önce de tahliye kararı verilmişti

Mahkeme, 23 Şubat'ta yapılan duruşmada, yargılamanın geldiği aşamada toplanan ve toplanmasına çalışılan delillerin mahiyeti itibarıyla tutuklama nedenleri bulunsa da tutuklulukta geçen süreye göre kaçma şüphesinin bertaraf edildiğini belirterek, tutuklu sanık Orhan Ünğan'ın yurt dışına çıkış yasağı konularak bir defada 1 milyon lira nakdi güvence yatırması, her gün sabah ve akşam imza atması suretiyle tahliye edilmesine karar vermişti.

Duruşma savcısı Ercan Gövler, tahliye kararına itiraz etmişti.

İtirazı değerlendiren bir üst mahkeme olan Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi, savcılığın itirazını kabul ederek, sanık Orhan Ünğan'ın tutukluluk halinin devamına karar vermişti.

Öte yandan, başka suçtan da tutuklu bulunan sanık Orhan Ünğan'ın serbest kalamamıştı. Ünğan halen başka suçtan da tutuklu bulunuyor.

- İddianameden

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Büyükçekmece'de 26 Eylül 2014'te ışıklarda duran Devrim Öztunç'un kullandığı ve Arzu Sharifi Zindashti'nin de içinde bulunduğu aracın, Hacı Osman Sezen ve Turgay Akar tarafından çapraz ateşe tutulduğu, Öztunç ile Zindashti'nin öldüğü belirtiliyor.

İddianamede, Pakistan'dan Belçika'ya sefer yapan bir gemideki 2,1 ton eroinin Yunanistan açıklarında yakalandığı, gemide bulunan ve şüpheli Orhan Ünğan'ın adamları olan Metin Sevimli ve Serhan Başkale'nin Yunan makamlarınca tutuklandığı, bu olaydan sonra uyuşturucu organizasyonu yapan kişilerden biri olan aslen İranlı olan sahte Pakistan pasaportlu Shahid Ahmed'in İstanbul'a gelerek Naji Sharifi Zindashti ile görüştüğü ve yakalanan eroinin 1 tonunun hala Yunanistan'da bir depoda saklı olduğunu ve yasa dışı yollardan İran'a gönderilmesini istediğini söylediği aktarılıyor.

Eroinin taşınması olayında Zindashti'nin kendilerine yardımcı olamayacağını söylediği, bu olaydan yaklaşık 10 gün sonra Yunanistan'da depoda saklanan uyuşturucunun polislerce yakalandığı anlatılan iddianamede, uyuşturucunun gerçek sahipleri olduğu iddia edilen Orhan Ünğan, Çetin Koç ve İlhan Ünğan'ın uyuşturucunun yakalanmasından Naji Sharifi Zindashti'yi sorumlu tuttukları ve aralarında husumet oluştuğu kaydediliyor.

İddianamede, sanıklar Orhan Ünğan ve İlhan Ünğan'ın, Hacı Osman Sezen ve Turgay Akar'a, Zindashti'nin ortadan kaldırılması talimatı verdikleri kaydedilerek, sanık Hacı Osman Sezen'in olaydan sonra çevresine yanlış iş yaptıklarını, asıl hedefin İranlı Naji Sharifi Zindashti olduğunu ancak kızı ve araç sürücüsünün öldürüldüğünü, Orhan Ünğan'ın olayı duyduktan sonra kendisine "Bir temizliği halledemediniz'' diye mesaj gönderdiğini anlattığı belirtiliyor.

Cinayeti gerçekleştirdikleri belirtilen Hacı Osman Sezen ve Turgay Akar'ın 22 Aralık 2014'te öldürüldüğü aktarılan iddianamede, sanıklar Yavuz Yavuztürk, Nizamettin Yeke, Bekir Karçiğa, Savaş Sarmusak, Aslan Turan, Sabri Turan, Hasret İlter Üzüm ve Ali Golzari hakkında ikişer kez ''tasarlayarak öldürme suçuna yardım etme'' suçundan 30 yıldan 40 yıla kadar, Orhan Ünğan ve İlhan Ünğan hakkında da ikişer kez ''tasarlayarak öldürme suçuna azmettirme'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :