Büyükçekmece'de Toplu Açılış Töreni

Büyükçekmece'de Toplu Açılış Töreni

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (2)- "1960 darbesinden sonraki ilk cumhurbaşkanlığı seçiminde, bir adayın başına silah dayayarak adaylıktan çekilmesini sağladılar. 1970'li yıllarda cumhurbaşkanı ile başbakan arasındaki genelkurmay başkanı ataması tartışmasının son

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1960 darbesinden sonraki ilk cumhurbaşkanlığı seçiminde, bir adayın başına silah dayayarak adaylıktan çekilmesinin sağlandığını belirterek, "1970'li yıllarda cumhurbaşkanı ile başbakan arasındaki genelkurmay başkanı ataması tartışmasının sonu, 1980 darbesine gitti ve Kenan Evren öyle bu ülkenin başına geldi." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Büyükçekmece'deki Toplu Açılış Töreninde yaptığı konuşmada, halk oylamasında, milletin takdirine sunulan Anayasa değişikliğinin 18 madde olduğunu belirterek, bunun ikisinin yürürlük maddeleri, toplamda 16 madde olduğunu söyledi.

Değişikliğe karşı çıkanların 18 maddeyi okumadığını ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Başta Kılıçdaroğlu. Bana kızıyorsunuz biliyorum. Bana diyorsunuz ki; 'Bu adamın adını bile ağzına alma.' Fakat bazı yalanlarını istiyorum ki anlatayım ki; milletim neyin yalan olduğunu anlasın. Şu anda da 180 maddelik bir yalan maddesi listesi hazırlamışlar ve her gittikleri yerde onu tekrar ediyorlar. 18 maddelik anayasa değişikliğini dahi okumayanların, bu ülkenin idaresine talip olmaları mümkün mü? Ola ki bu yalanlardan dolayı 'kafası karışan vatandaşlarımız vardır' diye, halk oylamasında neye oy verileceğini, sizlere şöyle kısa bir özet anlatayım. Şimdi bir defa bir rejim değişikliği söz konusu değil.

Sadece bir yönetim sistemi değişiyor. Ama tabii bu onun aksini devamlı iddia etmeye çalışır. Ne diyor? Diyor ki; 'Başbakan başka partiden, cumhurbaşkanı başka partiden olursa bunlar kavga eder. Dolayısıyla bunu niye millete anlatmıyorlar."

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bir radyo programında yaptığı konuşmayı dinleten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Zaten cumhurbaşkanı ile başbakan kavga etmesin' diye bunu değiştiriyoruz. Sayın Sezer, merhum Ecevit ile aynı ekolden oldukları halde Sezer, Anayasa kitapçığını suratına fırlattı ve oradan çok üzüntülü çıkmıştı Ecevit. İşte 'bu tablolar bir daha olmasın' diye biz bu sistemi değiştiriyoruz. Anladın mı Kılıçdaroğlu? 1960 darbesinden sonraki ilk cumhurbaşkanlığı seçiminde, bir adayın başına silah dayayarak adaylıktan çekilmesini sağladılar. 1970'li yıllarda cumhurbaşkanı ile başbakan arasındaki genelkurmay başkanı ataması tartışmasının sonu, 1980 darbesine gitti ve Kenan Evren öyle bu ülkenin başına geldi. Yine 1980 darbesinin gerekçelerinden biri de 6 ay boyunca meclisin cumhurbaşkanı seçememiş olmasıydı. 1990'lı yıllar boyunca o kadar çok cumhurbaşkanı, başbakan kavgası yaşadık ki; anlatmakla bitmez."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle 2001 yılındaki kavganın sonuçlarının çok vahim olduğunu hatırlatarak, bu sıkıntıyı 2007 yılına kadar kendilerinin de çektiğini dile getirdi.

Ülkenin ve milletin selameti için seslerini çıkarmadıklarını ifade eden Erdoğan, "Ama neler çektiğimizi biz biliriz. Eğer son 10 yıldır böyle sorunlar yaşanmıyorsa bunun sebebi sistemin düzelmiş olması değil, bizim kendi içimizdeki uyumdur. Büyükçekmece, Türkiye bir daha 'cumhurbaşkanı, başbakan kavgaları yaşamasın' diye, 16 Nisan'da 'evet' diyor mu? Türkiye bir daha bu yüzden bedeller ödemesin diye 'evet' diyor mu?" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin geçmişteki önemli sıkıntılarından birinin de koalisyonlar olduğunu kaydederek, 1950'den bu yana Türkiye'de, 48 hükümetin kurulduğunu hatırlattı.

Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Buradan istikrar çıkar mı? Sadece bu kadar değil. Tek bir partinin hükümeti kuramadığı dönemlerde, öylesine yüz kızartıcı hadiseler yaşandı ki; inanın insanın söylemeye dili varmıyor. Otellerde yapılan pazarlıklardan, sürekli bölünen, parçalanan partilere kadar yaşanmadık rezalet kalmadı. Yazık değil mi bu ülkeye? Böylesine sorunlu bir sistemi sürdürmekte inat etmenin kime, ne faydası var. Şimdi yeni sistemde hükümet mecliste değil. Nerede kuruluyor? Sandıkta. Kim kuruyor. Millet, millet. Ya Kılıçdaroğlu anladın mı? Sen kendine güvenemiyorsun, millete güvenemiyorsun. Niçin? Çünkü millet sana iktidar yolu vermeyecek, onun için. Çünkü burada milletten yüzde 50 artı bir oy alan ne olacak? Cumhurbaşkanı olacak. Bundan önce yüzde 15 oy alan, bu ülkede ne oldu? Hükümeti kurmakla görevlendirildi. Hatta hatta arkasında partisi olmayana bile hükümet kurma görevi verildi bu ülkede. Kim tarafından? Demirel tarafından. Neler döndü neler. Şimdi böylece bir yere geliyoruz. Pazarlıklar dönemi sona eriyor. Tek pazarlık yeri neresi? Sandık, sandık, sandık. Biz rahatız. Niye? Sandığa inanıyoruz, milletimize inanıyoruz ve 'milletimiz bu sandıkta gereğini yapacaktır' diyoruz. Sen de rahat ol ya, niye kaçıyorsun. Ama yalan konuşma, dürüst ol. Siyaset dürüstlük ister, siyaset dürüstlerin işidir ve çık millete neler yapacaksın onu anlat. Yani SSK genel müdürü olduğun zaman neler yaptın, onu anlat. SSK hastanelerini nasıl batırdın onu anlat."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu akşam canlı televizyon programına katılacağını belirterek, ortak yayınlanacak programda birçok detayı anlatacağını söyledi.

Bazılarını da görüntülü anlatacağını dile getiren Erdoğan, şunları aktardı:

"Bunları izlemenizde fayda var. Çünkü her şeyi ortaya dökelim. Tayyip Erdoğan ile ilgili bir şey biliyorsa onu da döksün ortaya. 4,5 sene İstanbul'a belediye başkanlığı yaptım. Ne biliyorsa söylesin. 12 sene başbakanlık yaptım ne biliyorsa anlatsın. 2,5 yıl cumhurbaşkanlığı yaptım ne biliyorsa anlatsın. Anlatacağı bir şey yok ki. Biz bu millete efendi olmaya değil, hizmetkar olmaya geldik. Her şeyimiz ortada, açık net. Elhamdülillah."

(Sürecek)


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :