"Büyük Taarruz" üç boyutlu mermerlere yansıtılacak

"Büyük Taarruz" üç boyutlu mermerlere yansıtılacak

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca, Afyonkarahisar-Kütahya-Uşak arasındaki "Başkomutan Tarihi Milli Parkı"na yerleştirilecek üç boyutlu mermer rölyeflerle Büyük Taarruz adeta yeniden canlandırılacak- Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürü Temel:"Kocate

AFYONKARAHİSAR (AA) - ARİF YAVUZ - Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından, İstiklal Savaşı'nın en önemli aşamalarından Büyük Taarruz'un gerçekleştiği Afyonkarahisar-Kütahya-Uşak arasındaki "Başkomutan Tarihi Milli Parkı"na, cephede şehit olan kahramanların ve savaşın maketinin mermerden üç boyutlu görselleri yerleştirilecek.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürü Mahmut Temel, Kocatepe ve Dumlupınar mevkilerine yerleştirilecek mermer rölyeflerle, ziyaretçilere bu önemli savaşın daha iyi anlatılacağını söyledi.

Projenin, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatıyla başlatıldığını anlatan Temel, "Başkomutanlık Meydan Muharebesi tarihimiz açısından son derece önemli ama tanıtımı noktasında çok yeterli olmadığımız kanaati var. Bundan dolayı bu önemli savaşı halkımıza anlatma konusunda çalışmalar yapmaya karar verdik. Bu çalışmalardan birisi, savaştaki kesitleri anlatan rölyeflerden oluşacak. Eserlerden ilkini bitirmek üzereyiz." diye konuştu.

İlk etapta 15 eserin hazırlanacağını, çalışmaların sürdüğünü belirten Mahmut Temel, şöyle devam etti:

"Şu anda 9 metrekarelik mermerden, savaşın 3 boyutlu maketi ve cephede kahramanca çarpışan Türk askerlerinin rölyefleri hazırlanıyor. Kocatepe'den Dumlupınar'a Büyük Taarruz, ilk kez tüm yönleriyle mermerden yapılmış maketle anlatılacak. 26-30 Ağustos'ta kutlanacak Zafer Haftası'nda Kocatepe'yi ziyaret edenleri üç boyutlu kahraman Türk askerleri karşılayacak."

- Savaşın kahramanları anıtlaştırılıyor

Temel, savaşta sembol olmuş kahramanların hayatını anlatan anıtlar yapılacağını dile getirerek, "Karadirek Ahmet Çavuş, Timurtaş Hoca, Hacı Ziya Bey gibi yöresel kahramanları anıtlaştıracağız. Amacımız, savaşta bölge insanının ve halkımızın kahramanlıklarını olabildiğince anlatabilmektir. Ziyarete gelenlerin bu anıtları görerek, savaşın o ruhunu ve heyecanını bir nebze olsun yaşamalarını sağlamaktır." ifadelerini kullandı.

Projenin 2017 yılı içerisinde tamamlanacağını da ifade eden Temel, "Afyonkarahisar bir mermer cenneti. Savaş ile mermeri bir araya getirdik. Savaşın anekdotlarını ve görüntülerini mermere işleyip, çeşitli alanlarda canlandırmayı düşünüyoruz. Zafer Haftası'na projemizin bir kısmı yetişecek. Uzun soluklu ve kapsamlı bir çalışma. Şu anda işin başındayız. Benimsenirse, aynı çalışmayı farklı yerlerde de devam ettirmeyi düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Bir mermer fabrikasının genel müdürü Mahmut Koçkan da çalışmanın 3 boyutlu veriler üzerinden yapıldığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Mermerden topografik harita ve Türk askerleri rölyeflerini CNC makinelerde işlemek oldukça zor. Bilgisayardan elde edilen verilerle mermeri 7 eksenli CNC robotlarda sanatsal hale getirmek bu işin en önemli kısmı. Afyonkarahisar'da mermer üzerinde genellikle düz ebatlı kesimler yapılıyor. Biz tesisimizde bunu sanatsal ağırlıklı rölyef şeklinde işledik. Bu güzel çalışmanın parçası olmak bizim için ayrı bir gurur kaynağı. Her zaman bu tür çalışmalarda yer almaktan mutluluk duyarız."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :