Büyük Göller Bölgesi'nde 3 milyondan fazla mülteci var

Büyük Göller Bölgesi'nde 3 milyondan fazla mülteci var

BMMYK, zor şartlarda yaşayan mülteciler için yardım çağrısında bulundu

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Büyük Göller Bölgesinde 3,3 milyon mültecinin zor şartlar altında hayata tutunmaya çalıştığını bildirdi.

BMMYK yayımladığı raporda, Burundi, Uganda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Ruanda, Tanzanya ve Zambiya’da yaşamak zorunda kalan mültecilerin yüzde 60’tan fazlasının 18 yaş altı olduğunu belirtti. 

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde Goma kentindeki BMMYK temsilcisi Olivier Fafa da gazetecilere açıklamasında, mülteciler arasındaki çocukların sağlığı ve eğitimi konusunda çaba gösterilmezse bölgede bir neslin kaybolabileceğine dikkati çekti.

Yetişkinlerin geçim kaynağı bulamadığına işaret eden Fafa, mültecilerin tarif edilemeyecek kadar yoksul olduğunu vurguladı ve uluslararası topluma acil yardım çağrısında bulundu.

Öte yandan Dünya Bankası, Büyük Göller Bölgesi'nde bulunan 6 ülkedeki mültecilere bazı projelerle destek vermek amacıyla 100 milyon dolar yardım yapacağını duyurdu. 

Dünya Bankası’nda acil sosyal yardımlar uzmanı Maurizia Tovo, ülkesindeki şiddet eylemleri nedeniyle göç etmek zorunda kalan bu mültecilerin sığındıkları yerde rahat yaşayabilmeleri için birçok bölgede okul ve hastane yaptırmayı hedeflediklerini kaydetti.

Silahlı grupların etkili olduğu Büyük Göller Bölgesi’ndeki bazı ülkelerin seçim sürecinde veya arefesinde olması nedeniyle siyasi krize sürüklenmesi bölgedeki çatışmaların daha da artmasına yol açtı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı