Büyük enerji projelerinin altyapı teçhizatları Gaziantep'ten

Büyük enerji projelerinin altyapı teçhizatları Gaziantep'ten

Türkiye'nin yanı sıra yurtdışındaki birçok büyük enerji projesinin altyapı teçhizatı Gaziantep'te hazırlanıyor- Firmanın yönetim kurulu üyesi Tuğsuz: "Amerika, Avrupa, Uzak Doğu ve Ortadoğu ülkelerindeki birçok devasa enerji projesini başarıyla tamamladık

GAZİANTEP (AA) - ORHAN ÇİÇEK - Türkiye'nin yanı sıra yurt dışındaki birçok büyük enerji projesinin altyapı teçhizatı Gaziantep'te hazırlanıyor.

Gaziantep 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde yerleşik ağır sanayi imalatçısı bir firma, Türkiye'de Atatürk ve Karakaya barajları dahil onlarca barajın hidromekanik ve elektromekanik teçhizatını tamamlarken, General Electric, Voith Siemens ve Alstom gibi dünyaca ünlü firmalar aracılığıyla da ABD, Avrupa, Uzak Doğu ve Ortadoğu ülkelerinde devasa enerji projelerinin baş tedarikçilerinden oldu.

Türk mühendislerinin milimetrik hesaplarıyla tonlarca demir ve çeliği aylar süren çalışma sonunda işleyen ustalar, barajların türbin ve jeneratör parçaları, giriş vanası, türbin salyangozu ve emme borusu gibi altyapı teçhizatını yapıyor. Tamamlanan devasa büyüklükteki parçalar, özel tasarlanan tırlarla monte edileceği yerlere gönderiliyor.

Rüzgar kulesi ve komple ünite imalatlarına da başlayan 46 yıllık firma, rüzgar enerjisinde yatırımlarını artırmayı planlıyor.

- "Dünya standartlarında üretim yapıyoruz"

Firmanın yönetim kurulu üyesi Mehmet Can Tuğsuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağır makine sanayisinde Türkiye'nin en büyük firmalarından birisi olduklarını söyledi.

Ağırlıklı olarak hidroelektrik santrallerinin hidromekanik ekipmanlarını imal ettiklerini belirten Tuğsuz, "Yaptığımız iş anlamında Türkiye'nin doğusunda tek firmayız. Çok titiz, dünya standartlarında üretim yapıyoruz. Bugüne kadar yaptığımız projelerin en bilineni Atatürk Barajı. Barajın bütün hidromekanik teçhizatını biz yaptık. Karadeniz'de yaptığımız Akköy Projesi de dünyada sayılı projelerden. Boyabat ve Artvin barajları da Türkiye'nin son zamanlarda gerçekleştirdiği büyük projelerden" diye konuştu.

Dünyanın önde gelen şirketleri General Electric, Voith Siemens ve Alstom aracılığıyla pek çok enerji projesinin baş tedarikçilerinden olduklarını ifade eden Tuğsuz; Irak, İran, Pakistan, Norveç, Kamboçya, Suriye, Makedonya ve Libya gibi ülkelerde baraj, kanal ve sulama istasyonu işi yaptıklarını söyledi.

Tuğsuz, "Amerika, Avrupa, Uzak Doğu ve Ortadoğu ülkelerindeki birçok devasa enerji projesini başarıyla tamamladık. Halihazırda Şili, Gana, Arnavutluk ve İsrail'deki barajların hidromekanik ve elektromekanik teçhizatını imal etmeye çalışıyoruz" dedi.

- Binlerce ton demir ve çelik işleniyor

Tonlarca demir ve çeliği aylar süren çalışmayla şekillendirdiklerini anlatan Tuğsuz, aldıkları bir projeyi, büyüklüğüne göre 6 ay ile 2 yıl arasında tamamladıklarını kaydetti.

Tuğsuz, "Yüzlerce bin ton imalattan bahsediyoruz. Binlerce ton demir ve çelik işleniyor. Bu çeliği getirmek, şekillendirip yerine ulaştırmak tehlikeli ve ağır bir iş. Bu işi yapmaktan keyif ve gurur duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

Daha yüksek kalite standartlarına ulaşmak ve Türkiye'nin büyümesine katkıda bulunmayı artırmak istediklerini dile getiren Tuğsuz, bu amaçla rüzgar santralleri işine de girdiklerini anlattı.

İlk etapta rüzgar kulesi ve komple ünite imalatına başladıklarını kaydeden Tuğsuz, önümüzdeki yıllarda yatırımlarını artırmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı