Burundi'deki siyasi kriz

Burundi'deki siyasi kriz

Hükümet, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ile ilişkilerini askıya aldı

BUJUMBURA (AA) - Burundi Hükümet Sözcüsü Philippe Nzobonariba, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (BMİHYK) ile olan ilişkilerin askıya alındığını bildirdi.

Nzobonariba, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BM uzmanlarınca hazırlanan ve geçen ay açıklanan raporda, Burundi'deki siyasi rejimin "insan haklarını ihlal etmekle suçlandığı" yönünde görüşlere yer verildiğini hatırlattı.

BMİHYK'nin da raporu hazırlayan uzmanları desteklediğini kaydeden Nzobonariba, "Hükümet, BMİHYK'nin Burundi'deki temsilciliğiyle iş birliklerini askıya almıştır. Hükümetimiz ile BMİYHK arasındaki anlaşmanın yeniden düzenlenebilmesi için bir heyet görevlendirilmesini bekliyoruz." dedi.

BM'den ise karara ilişkin henüz bir açıklama gelmedi.

Öte yandan Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) nisanda, Burundi'deki şiddet olaylarının açıklığa kavuşturulması için ön soruşturma başlatmış, hükümet bunun ardından geçen hafta UCM'den geri çekilmek istediğini duyurmuştu.

UCM, İtalya'nın başkenti Roma'da 15 Haziran-17 Temmuz 1998'de BM'nin girişimiyle toplanan konferansta alınan kararlar ve kabul edilen statüyle kuruldu. Merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan UCM, soykırım, insanlık karşıtı suçlar, savaş suçları gibi iddiaları inceliyor. UCM'nin kurulmasını öngören Roma Statüsü'ne 34'ü Afrika kıtasından 124 ülke taraf.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın, hükümetle silahlı gruplar arasında Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'nda yer alan "devlet başkanının yalnızca 2 kez seçilebileceğine" ilişkin maddeye rağmen Nisan 2015'te 3'üncü kez devlet başkanlığı için adaylığını açıklamasının ardından şiddet olayları çıkmıştı.

BM verilerine göre, olaylar nedeniyle 700'den fazla kişi hayatını kaybetti, 300 binden fazla kişi de göç etmek zorunda kaldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :