Burundi'deki siyasi kriz

Burundi'deki siyasi kriz

İktidardaki Demokrasi Kuvvetleri Savunma Ulusal Konseyi Partisi'nin Kanyosha Bölgesi Başkanı Come Harerimana silahlı kişilerce öldürüldü

Burundi'nin başkenti Bujumbura'da silahlı bir grubun düzenlediği saldırıda iktidar partisinden bir kişi öldü.

Burundi'nin güneyindeki Kanyosha bölgesi yetkilisi Juvenal Ntiruhava, iktidardaki Demokrasi Kuvvetleri Savunma Ulusal Konseyi Partisi'nin (CNDD FDD) Kanyosha Bölgesi Başkanı Come Harerimana'nın kimliği belirlenemeyen silahlı kişilerce öldürüldüğünü açıkladı.

Ntiruhava, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını belirtti.

Bu arada yerel yetkililer, Burundi'deki sivil toplum kuruluşu İnsan ve Tutuklu Hakkını Savunma ve Koruma Derneği (APRODH) Başkanı Pierre Claver Mbonimpa'nın kimliği belirlenemeyen kişilerin açtığı ateşte yaralandığını kaydetti.

Burundi'de Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın sağ kolu İstihbarat Başkanı Adolphe Nshimirimana'yı hafta sonu hedef alan suikastten sonra ülkedeki şiddet eylemleri tırmandı.

Yerel yetkililer, hafta sonundan bu yana düzenlenen saldırılarda 10'dan fazla kişinin öldüğünü ifade etmişti.

 Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, hükümet ile silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'ndaki devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen, 3. kez adaylığını açıklamış, anayasa mahkemesi de "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza’nın devlet başkanı seçimi için 3. kez aday olmasının önünde yasal bir engel bulunmadığı" yönünde karar bildirmişti.

Nkurunziza'nın resmen adaylığını duyurduğu nisan sonunda muhalefet ve sivil toplum kuruluşları protesto için sokaklara döküldü. Şiddet eylemlerinde bugüne kadar 100'den fazla kişi yaşamını yitirirken, binlerce kişi seçim öncesi şiddet olayları yüzünden komşu ülkelere kaçmak zorunda kaldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı