Burundi'deki şiddet olayları

Burundi'deki şiddet olayları

"SOS İşkence/Burundi" adlı sivil toplum kuruluşu, ülkenin batısında son bir haftada en az 8 kişinin öldürüldüğünü iddia etti

BUJUMBURA (AA) - Burundi'deki şiddet olaylarında son bir haftada en az 8 kişinin yaşamını yitirdiği ileri sürüldü.

"SOS İşkence/Burundi" adlı sivil toplum kuruluşunun hazırladığı raporda, ülkenin batısındaki Cibitoke bölgesinde son bir haftada yaşanan şiddet olaylarında çoğu muhalif en az 8 kişinin öldürüldüğü, 4 kişinin de yaralandığı iddia edildi.

Saldırganların iktidar yanlısı gençlik örgütü Imbonerakure'ye bağlı gençler olabileceğine değinilen raporda, sebepsiz yere çok sayıda kişinin de gözaltında tutulduğu ifade edildi.

Kuruluş, bir yılı aşkın süredir ülkedeki insan hakları ihlalleri konusunda ulusal ve uluslararası kamuoyunu bilgilendirmeye çalışıyor.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın, hükümetle silahlı gruplar arasında Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'ndaki "devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine" ilişkin maddeye rağmen Nisan 2015'te üçüncü kez devlet başkanlığı için adaylığını açıklamasının ardından siyasi kriz ve şiddet olayları başlamış, olaylar Nkurunziza'nın üçüncü kez seçilmesinden sonra da devam etmişti. Resmi verilere göre, şiddet olaylarında binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, 400 binden fazla kişi komşu ülkelere sığınmak zorunda kalmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :