Burundi'deki olaylar

Burundi'deki olaylar

Hükümet, ülkedeki krizin çözümü konusunda başlatılacak diyalog sürecine dahil olmak isteyen Avrupa Birliği'nin talebini kabul etti

Burundi hükümeti, Avrupa Birliği'nin (AB) ülkedeki siyasi krizin çözümü konusunda başlatılacak diyalog sürecine katılma isteğine olumlu yanıt verdi.

Burundi Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, AB ülkeleri ile ikili ilişkilerin geliştirilmesi için, ülkede süregelen krizin çözülmesi adına başlatılacak diyalog sürecine katılmak üzere 27 Ekim'de yazılı bir mektup gönderen AB'nin talebinin kabul edildiği bildirildi.

Anlaşmaya varabilmek için görüşmeler kapsamında AB'nin beyanat verebileceği ifade edilen açıklamada, Belçika'nın başkenti Brüksel'de planlanan görüşmelerin Burundi'de de düzenlenmesi istendi.

AB, Burundi Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'ya ilettiği mektupta, Kotonu Anlaşması'nın 96'ıncı maddesi gereğince Burundi hükümetinin siyasi krizi sonlandırmak için program sunması gerektiği aksi taktirde ülkeye yapılan yardımların sonlandırılacağı ifade edilmişti.

Mektupta, programın demokratik ilkelere ve insan haklarına saygıyı, çatışan taraflar arasında uzlaşmayı sağlaması gerektiğine de vurgu yapılmıştı.

Mektupta ayrıca, Kotonu Anlaşması'na göre, bölge ülkelerinin demokratik anlaşmalara uymaması durumunda çözüm için 120 gün görüşmeler yapılabileceği, yarıda kesilmesi halinde ise ortaklık anlaşmalarının sona ermesi gibi ağır yaptırımların uygulanabileceği uyarısında bulunulmuştu.

Kotonu Anlaşması, Benin başkenti Kotonu'da 23 Haziran 2000'de AB ile Afrika, Karayip ve Pasifik Ülkeleri arasında imzalandı. 

Anlaşmada, ekonominin yanı sıra sivil toplum, özel sektör, yerel yönetimler konularında da işbirliği öngörülüyor. Anlaşma kapsamında, söz konusu ülkelerdeki özel girişimlere Avrupa Yatırım Bankası tarafından kredi sağlanabiliyor.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Nkurunziza, hükümet ile silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'ndaki devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen nisan ayında 3. kez adaylığını açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi de konuya ilişkin olarak "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza'nın 3. kez aday olmasının önünde yasal bir engel bulunmadığı" yönünde görüş belirtmişti.

Bunun üzerine, muhalefet ve sivil toplum kuruluşları kararı protesto için sokaklara dökülmüş, çıkan olaylarda çok sayıda kişi hayatını kaybederken, ülkede 21 Temmuz'da yapılan devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69,41'ini alarak yeniden iktidara gelen Nkurunziza 20 Ağustos'ta yemin etmişti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Raad el-Hüseyin, nisan ayında başlayan gösterilerden bu yana en az 277 kişinin öldüğünü, 280 binden fazla Burundilinin de göç etmek zorunda kaldığını kaydetmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı