Burundi'deki olaylar

Burundi'deki olaylar

Başkentte silahlı saldırıda 3 öğrenci öldü

Burundi'de düzenlenen silahlı saldırıda 3 öğrenci hayatını kaybetti.

Yerel yetkililer, başkent Bujumbura'da evlerine gittikleri sırada saldırıya uğrayan 3 öğrencinin öldüğünü açıkladı.

Öldürülen öğrencilerden Remy Nkengurutse'nin yakın dostu Jimmy Ndikuriyo ise arkadaşının Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın 3. kez göreve gelmesine karşı düzenlenen gösterilere destek vermesinden dolayı bir polis tarafından öldürüldüğünü ileri sürdü.

Polis komiseri Jean Albert Niyongabo, polislerin silahla saldıran gençlere masum sivillere davrandığı gibi davranamadığını ifade etti.

Başkentteki Mutakura ve Cibitoke mahallelerinde hafta sonu çıkan şiddet olaylarında 15'e yakın kişinin öldürüldüğü bildirilmişti.

- Polisin başkentte düzenlediği operasyonda 1 kişi öldü -

Polis sözcülerinden Pierre Nkurikiye, güvenlik güçlerinin Bujumbura'da düzenlediği silahsızlandırma operasyonunda polise direnen bir sivilin öldüğünü kaydetti.

Polis ile çatışmaya girerek ölen sivilin evinde çok sayıda silahın ele geçirildiğini belirten Nkurukiye, çatışma sırasında 2'si polis, 1'i sivil, 3 kişinin de yaralandığını söyledi.

Burundi Devlet Başkanı Nkurunziza, ülkede cinayetleri önlemek amacıyla ruhsatsız silah taşıyan sivillere silahlarını yetkililere teslim etmeleri için 20 Ağustos'ta iki ay süre tanıdığını duyurmuştu.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Nkurunziza, hükümet ile silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'ndaki devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen, nisan ayında 3. kez adaylığını açıklamıştı.

Anayasa Mahkemesi de "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza’nın devlet başkanı seçimi için 3. kez aday olmasının önünde yasal bir engel bulunmadığı" yönünde görüş bildirmişti.

Nkurunziza'nın resmen adaylığını duyurduğu nisan ayı sonunda muhalefet ve sivil toplum kuruluşları protesto için sokaklara dökülmüştü.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Raad el-Hüseyin geçen ay, Burundi'deki siyasi kriz yüzünden 5 ayda 134 kişinin öldüğünü belirtmişti.

Ülkede 21 Temmuz'da düzenlenen devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69,41'ini alarak 3. kez iktidara gelen Nkurunziza 20 Ağustos'ta yemin etmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı