Bursa'nın iki ilçesinde yaşanan dolu afeti

Bursa'nın iki ilçesinde yaşanan dolu afeti

MHP Genel Sekreteri Büyükataman:- "Şiddetli yağış ve dolu felaketi neticesinde ürününü kaybedenlerin zararları hiçbir şart ileri sürülmeden karşılanmalı"

TBMM (AA) - MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, Bursa'nın Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçelerinde meydana gelen dolu afetinde 230 milyon liranın üzerinde mali zararın oluştuğunu belirterek, şiddetli yağış ve dolu felaketi neticesinde ürününü kaybeden çiftçilerin zararlarının hiçbir şart ileri sürülmeden karşılanmasını istedi.

Büyükataman, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, çiftçilerin son günlerde meydana gelen çeşitli doğal afetler sonucu büyük zararlarla karşılaştıklarına işaret ederek, Bursa'nın iki ilçesinde etkili dolu afeti nedeniyle yaklaşık 100 bin dönüm alanda zarar oluştuğunu bildirdi.

Yaşanan afet nedeniyle hem iç piyasaya hem de ihracata yönelik faaliyet gösteren üreticilerin çok zor bir duruma düştüklerine belirten Büyükataman, bu durumun, ilerleyen süreçte sebze ve meyve fiyatlarına yansıyacağını ve bundan tüketicilerin de etkileneceğini söyledi.

Hükümetin, zararları telafi edilmeyecek bir aşamaya gelen üreticileri rahatlatmak ve problemlerini gidermek için bir an önce harekete geçmesini isteyen Büyükataman, şöyle devam etti:

"Bu çerçevede akla gelen ilk tedbir olarak, şiddetli yağış ve dolu felaketi neticesinde ürününü kaybedenlerin zararlarını hiçbir şart ileri sürmeksizin karşılamak icap etmektedir. İkinci olarak üreticilerin bankalara olan kredi borçlarının geri ödemesinin ertelenmesi ya da bir bölümünün devlet tarafından üstlenilmesi şeklinde ortaya çıkabilecektir. Bu itibarla çiftçilerimizin ve üreticilerimizin muhatap oldukları sorun alanlarının etkisizleştirilmesi ve önlerinin açılması için her türlü katkı verilmeli ve çaba gösterilmelidir."

-"Mali zarar 230 milyon liranın üzerinde"

Büyükataman, her iki ilçede bin 350 çiftçinin doludan etkilendiğini ve mali zararın 230 milyon liranın üzerinde olduğunu ifade etti.

Bölgede bulunan, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olmayan ve TARSİM yaptıramayan çiftçilere de sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Büyükataman, afetten zarar gören çiftçilerin, zararlarının karşılanması için KHK çıkarılmasını beklediklerini de aktardı.

Büyükataman, hemen hemen her yıl dolu zararlarının yaşandığına ve bu zararların etkili olduğu yerlerde TARSİM sigorta primlerinin ortalama yüzde 100 oranında artırıldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla, geçen yıllarda dolu nedeniyle ürün elde edemeyen çiftçiler bir de TARSİM sigortası primleri yüzde 100 artırıldığı için sigorta yaptıramamaktadır. Bu nedenle TARSİM sigortası olsun veya olmasın, zarar gören çiftçilerimize ziraat odası ve sulama birliği kayıtları dikkate alınarak dekar başına destek verilmelidir.

MHP, 2023'e Doğru Yükselen Ülke Türkiye hedefinin gerçekleştirilebilmesi için ülkemizin, tarımda kendine yeterli olmanın ötesine geçerek, bölge ve dünya pazarlarına yüksek katma değerli işlenmiş tarım ürünü satabilir hale getirilmesini öngörmektedir. Bu hedef doğrultusunda çiftçilerimizin sorunlarını yakından takip etmekteyiz. Her daim çiftçimizin yanında olmaya devam edeceğiz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :