Bursa'da kültür sanat

Bursa'da kültür sanat

BDT, "Martı", "Aşk Bir Şey Değildir", "Kanlı Nigar" ve "Sırça Köşk" oyunlarını sahneleyecek

BURSA (AA) - Bursa Devlet Tiyatrosu (BDT), "Martı", "Aşk Bir Şey Değildir", "Kanlı Nigar" ve "Sırça Köşk" oyunlarını sahneleyecek.

Anton Çehov'un yazdığı, Ataol Behramoğlu'nun Türkçeye çevirdiği ve Levent Suner'in yönettiği "Martı"nın dekor tasarımını Ufuk Üsterman, kostüm tasarımını Sevgi Türkay, ışık tasarımını ise Ali Karaman üstleniyor.

Demet Oran, Erçin Işık, Şükrü Reha Taşman, Cansu Yılmaz'ın da bulunduğu 13 kişinin rol aldığı oyunda, Rusya'nın 19'uncu yüzyıl sonları anlatılıyor. Taşra hayatının sıkıntılı atmosferinde 19'uncu yüzyılın sonundaki çöküntünün ele alındığı oyunda, yaklaşan ekonomik ve sınıfsal değişim de irdeleniyor. Oyunun dramatik özünü ise artık sonu gelen aristokrat kökenli bir aile ve yakın çevresinin bu değişime ayak uyduramaması oluşturuyor.

Oyun, Ahmet Vefik Paşa (AVP) Sahnesi'nde bugün ve yarın saat 20.00, 20 Aralık'ta ise 15.00 ve 20.00'de izleyicilerin beğenisine sunulacak.

Şahin Örgel'in yazdığı, Ali Volkan Çetinkaya'nın yönettiği "Aşk Bir Şey Değildir" oyununun dekor tasarımını Ufuk Üsterman, kostüm tasarımını Ceren Karahan, ışık tasarımını da Yüksel Aymaz yapıyor. "Nihal" karakterini Ecehan Şarman Çetinkaya'nın, "Tekin" karakterini de Ali Volkan Çetinkaya'nın canlandırdığı oyunda, evli bir çift odağında kadın erkek ilişkileri anlatılıyor. 

Oyun, bugün, yarın ve 20 Aralık'ta saat 18.00'den itibaren Feraizcizade Oda Tiyatrosu'nda sahnelenecek.

Sadık Şendil'in yazdığı ve yönetmenliğini Ali Düşenkalkar'ın üstlendiği "Kanlı Nigar"ın dekor tasarımını Tayfun Çebi, kostüm tasarımını Funda Çebi, ışık tasarımını Ali Karaman yapıyor.

Demet Oran, Kemal Okur, Nergiz Acar ve Emre Yaşa dahil 24 oyuncunun rol aldığı oyunda, yangın sonucu evi kullanılamaz hale gelen Nigar'ın başından geçenler anlatılıyor. Kızlarıyla kiralık ev arayan Nigar'a Kavuklu'nun bir ev bulması sonucu Nigar'ın eski müşterilerinden mahalli tipler eve gelmeye başlıyor. Yaşamı boyunca erkeklerden çok çekmiş olan Nigar, tanıştığı adamlara çeşitli tuzaklar kuruyor ve onları zor durumlara sokarak eğleniyor. "Kadının fendi erkeği yendi" düşüncesi, dramatik bir işlemeyle oyunda ön plana çıkarılıyor.

Oyun, AVP Sahnesi'nde 23 ve 24 Aralık tarihlerinde 20.00'den itibaren tiyatroseverlere sunulacak.

Ülker Köksal'ın yazdığı "Sırça Köşk" oyununun yönetmenliğini Harun Türköz üstleniyor. Dekor tasarımını Melih Karakurt, kostüm tasarımını Aytuğ Dereli, ışık tasarımını Mehmet Yaşayan'ın yaptığı oyunda, Çağlar Ozan Aksu, Emre Işık, Mutlu Dereli, Savaş Ak, Şafak Pak, Hayati Özen ve Derya Gümral'ın da bulunduğu 21 kişi rol alıyor.

Keloğlan, Karagöz, Hacivat, Nasreddin Hoca gibi kahramanların canlandırıldığı oyunda, Balpınar köylülerinin, Sırça Köşk'teki devden, Keloğlan ve arkadaşlarının yardımıyla nasıl kurtulduğu, şarkı, şenlik ve danslarla anlatılıyor. Oyun, AVP Sahnesi'nde 21 ve 23 Aralık'ta 14.00'ten itibaren sahnelenecek.

- Bursa Şehir Tiyatrosu

Bursa Şehir Tiyatrosu ise Nikolay Gogol'un yazdığı, Koray Karasulu'nun Türkçeye çevirdiği ve Ertan Akman'ın yönettiği "Evlenme" oyununu sahneleyecek.

Oyunun dekor tasarımı Murat Şimşek, kostüm tasarımını Akın Tezer Tunalı, ışık tasarımını Zeynel Işık yapıyor. Oyuncu kadrosu 10 kişiden oluşan eserde, çöken soylular sınıfıyla yükselen burjuva sınıfının çatışması eğlenceli bir evlenme hikayesiyle ele alınıyor. 

Oyun, Tayyare Kültür Merkezi'nde bugün ve yarın saat 20.00'de, 20 Aralık Cumartesi günü de 14.00'te sahneye konulacak.

 

Kaynak:Haber Kaynağı